26 glasova "za" i 10 "protiv"

Većinom glasova prihvaćen rebalans zagrebačkog proračuna, Herman pozvao Tomaševića da ukine prirez

80 posto odnosi se na povećanje subvencija za gradske ustanove i gradska poduzeća kako ne bi rasle cijene komunalnih i javnih usluga za Zagrepčane
35. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština s 26 glasova “za” i 10 “protiv”, uz oštru kritiku oporbe, prihvatila rebalans proračuna Grada Zagreba za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. kojim se gradski proračun u iznosu od oko 2,5 milijarde eura povećava za oko 10 posto, piše Jutarnji list.

Ključno je za ovaj rebalans da se 80 posto odnosi na povećanje subvencija za gradske ustanove i gradska poduzeća kako ne bi rasle cijene komunalnih i javnih usluga za Zagrepčane, rekao je novinarima gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazivši zadovoljstvo što je apsolutnom većinom izglasan rebalans proračuna za ovu godinu.

-Otprilike je za oko 15 posto bilo povećanje plaća u gradskim poduzećima, gradskim ustanovama i Gradskoj upravi, a otprilike za oko 15 posto rasli su i prihodi od poreza na dohodak, tako da je to više-manje neutralno- rekao je Tomašević.

Istaknuo je kako su znatna ulaganja u obrazovanju, zdravstvu, socijali, da je puno projekata pokrenuto i zato su iskoristili rebalans da to mogu pokriti. Dodao je i kako koriste dio suficita od prošle godine za povećanje izdvajanja u sportu, gdje imaju najveći skok od 14 milijuna eura.

-Jasno je da Grad Zagreb pliva u novcu, da nikad nije bio ovoliko bogat te da i dalje ima maksimalne stope poreza na dohodak. Taj novac dolazi od države, dakle nije rezultat dobroga rada Grada nego isključivo dobroga rada HDZ-ove vlade, odnosno ekstra profita koji se putem poreza i prireza slijeva u gradsku blagajnu- ocijenio je potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman te je Tomaševića pozvao da smanji poreze, odnosno da ukine prirez onako kako je i zamišljeno poreznom reformom, piše Jutarnji list.

Herman tvrdi da Gradu Zagrebu dolazi više novca nego što je planirano umjesto da se novac daje građanima, onima kojima je poreznom reformom namijenjen jer se željelo omogućiti građanima svih gradova, pa tako i Zagreba, da imaju veću plaću.

-Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj nabija maksimalne stope poreza na dohodak- istaknuo je Herman te poručio kako je vrijeme da i građani Zagreba osjete ono što se htjelo poreznom reformom postići – a to je da im porastu plaće.

Grad Zagreb
Izbor urednika
Politika