DESERTI: Lamington, kokos šnite, kockice, čupavci ili muffini. Yummy, a tako jednostavno!

2021-12-13-gastro-DESERT-kokos mafin

Lamington je australski kolač napravljen od kvadrata torte od maslaca ili biskvita obloženih vanjskim slojem čokoladnog umaka i uvaljanih u osušeni kokos.

Kolač je donio ime po nazvani po lordu Lamingtonu, koji je služio kao guverner Queenslanda od 1896. do 1901., ili njegovoj supruzi, Lady Lamington. Također u gastro literaturi se raspravljalo o identitetu izumitelja recepta. Većina priča pripisuje njegovo stvaranje kuharu lorda Lamingtona, Armandu Gallandu rođenom u Francuskoj, koji je u kratkom roku pozvan da nahrani neočekivane goste. Koristeći samo ograničene dostupne sastojke, Galland je izrezao ostatke francuskog biskvita od vanilije pečenog dan prije, umočio kriške u čokoladu i stavio ih u kokos. Impresionirani Gallandovim stvaranjem, Lamingtonovi gosti su navodno kasnije tražili recept. Kokos u to vrijeme nije bio široko korišten u europskoj kuhinji, ali je bio poznat Gallandu, čija je supruga bila s Tahitija, gdje je kokos bio čest sastojak u spravljaju slanih i slatkih.

Kod nas su poznate kao kokos kocke ili kokos šnite, ovisi kako ih režete, a u uporabi je i termin čupavci. Kako bilo kolač je jednostavan jer se samo bitno da se smjesa upije u vanjsku stranu biskvita i ostavi da se stegne, dajući kolaču prepoznatljivu teksturu. Umjesto u kalupu za torte kolač od kokosa možete spravljati i kao muffine.

 

Sastojci:

350 ml zobenog mlijeka
300 g brašna
150 g šećera
100 ml ulja
sol
1 vrećica praška za pecivo
200 g kokosova brašna
85 g čokolade za kuhanje

 

Način priprave:

Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. Doliti tekuće sastojke i sve dobro promiješati. Tijesto izliti u namašćen lim ili na papir za pečenje u limu. Peći 15 – 20 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Otopiti na pari čokoladu s malo vode/mlijeka. Kocke umakati u mlaku čokoladu pa uvaljati u kokosovo brašno.

Gastro
Hrvatska