Danas odluka o zagrebačkom GUP-u

Iako je rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a Zagreba sinoć završila nakon gotovo 12 sati, o GUP-u se nije glasalo jer je predsjednik Skupštine prekinuo sjednicu i nastavak zakazao za danas.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u završnom je govoru, koji je izazvao brojne replike zastupnika, poručio kako ne želi polemizirati o viziji grada jer “svatko ima svoju viziju koju treba poštivati”.

-Imam viziju i samo tu viziju mogu prepoznati građani. To je taj mali problem i to je teško zaslužiti- rekao je gradonačelnik.

Ustvrdio je da su odustali od amandmana jer u suprotnom ne bi postojala totalna transparentnost te dodao da će sve zaprimljene prijedloge građana razmotriti kao inicijativu za novu izmjenu i dopunu GUP-a. Stručnu javnost pozvao je da iskoristi utjecaj na donošenje propisa i da Ministarstvo graditeljstva donese novi pravilnik o sadržaju i mjerilima, kartografskim prikazima…..

Ono što je prošlo proceduru nije savršeno, ali smo plesali po pravilima koja smo imali

Gradonačelnik je ustvrdio i da ono što je prošlo proceduru nije savršeno, ali da su “plesali po pravilima koja su imali”.

-Bolje i ovo nego ne imati nikakav GUP- dodao je.

-Da angažiram svu europsku struku uvijek će biti – sto ljudi, sto ćudi i nikada neće svi biti zadovoljni. I kad ćemo donijeti nove izmjene, opet neće svi biti zadovoljni- ocijenio je Bandić.

S obzirom na to da je njegov govor izazvao brojne replike predsjednik Skupštine Drago Prgomet predložio je prekid sjednice, što je većinom prihvaćeno te je nastavak sjednice zakazan za danas u 10,30 sati.

-Jutro je pametnije od večeri- odgovorio je Prgomet na upit novinara zašto je prekinuo sjednicu.

Jerković: Žao mi je što se GUP ispolitizirao

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković u završnoj riječi je rekla da joj je žao što se GUP ispolitizirao i što se provukla misao da se radi o nečem opasnom te da se na brzinu htjelo nešto provući bez znanja javnosti.

-Taj dokument to ne zaslužuje- rekla je ta ustvrdila da izmjenama i dopunama taj dokument nije mijenjao osnovnu koncepciju.

Zastupnici su o izmjenama i dopunama GUP-a raspravljali od 10 sati, a to je osma točka od sveukupno 47 koliko ih je na dnevnom redu.