Božićni objed u zagrebačkoj pučkoj kuhinji uz juhu, puretinu, mlince i kolač

Ustanova Dobri dom Grada Zagreba i ove će godine najpotrebitijim građanima pokušati približiti blagdanski ugođaj
pučka kuhinja zagreb Marko Lukunić/PIXSELL

Ustanova Dobri dom Grada Zagreba i ove će godine najpotrebitijim građanima pokušati približiti blagdanski ugođaj pa će tako za njih 1773, koliko ih je evidentirano u Gradu, za božićni ručak pripremiti goveđu juhu, pečeni file purećeg zabatka, mlince i povrće na maslacu.

Za desert će se na stolu naći božićni kolač punjen voćem, kazao je Hini ravnatelj Dobrog doma Grada Zagreba Alen Župan.

Dan ranije, na Badnjak, sugrađani koji teško podmiruju i osnovne životne potrebe, u pučkim kuhinjama u Branimirovoj, Cerskoj i Alfirevićevoj će moći doći na složenac od oslića i bakalara na mediteranski te namaz od tune i naranču.

Ustanova Dobri dom osim na tri navedene adrese hranu spravlja i za 130 korisnika prihvatilišta za beskućnike Crvenog križa u Kosnici.

Broj korisnika stagnira unatrag tri godine

Ukupno je tijekom 2022., korisnicima pučkih kuhinja podijeljeno 396.538 obroka, što je dnevno oko 1300 obroka. Bez obzira na to što imaju to pravo, neki korisnici prehranu u pučkoj kuhinji ne koriste svakodnevno, ističu u odgovoru Hini iz Grada Zagreba.

Župan kaže da unazad dvije, tri godine broj korisnika ne raste, nego stagnira, a ponekad i pada je došlo do preusmjeravanja na druge pomoći.

Ustanova je unatrag svojih 19 godina pripremila gotovo 30 milijuna obroka, a svojim je korisnicima, onima koji posjeduju socijalnu iskaznicu Grada Zagreba, na raspolaganju non stop, uključujući i vikende, sve blagdane i praznike.

– Svakodnevno, uključujući i blagdane i praznike, naši vozači vozilima dostavljaju i gotovo 420 obroka u domove starijih i nemoćnih osoba. To nisu obroci koje mi pripremamo, to pripremaju naše kolege u domovima za starije i nemoćne osobe, ali mi radimo dostavu, naglašava Župan.

Godišnje, ističe, rade veliki broj analiza, njih više od 113, na energetsku i kalorijsku vrijednost, ispitivanja mikrobiološke čistoće proizvoda i površina. Nastoje da svi obroci budu u zadanim okvirima kako bi zadovoljavali dnevne osnovne potrebe korisnika različite dobi. Trude se nuditi raznovrsno, pa tako ima obroka “na žlicu”, meso je gotovo svakodnevno na meniju, zatim riba, povrće, voće.

U 19 godina bez trovanja ili nepropisne pripreme namirnica

– Priprema se isključivo jedan obrok, ali on mora biti zdravstveno ispravan i siguran za svakog korisnika. Imamo sve certifikate, moramo imati adekvatne obavijesti što se tiče alergena u našim jelima tako da su svi naši korisnici o jelima informirani, dodao je Župan.

Ističe da dosad nisu imali niti jednu pojavu trovanja ili lošeg, nepravilnog, nepropisnog postupanja u pripremi i čuvanju namirnica.

Ustanova Dobri dom, uz to, na Zagrebačkom velesajmu jedanput mjesečno oko 1000 obitelji daje pakete pomoći u hrani za. U paketima se, za oko devet tisuća sugrađana koji su uključeni u tu mjeru, nalaze najosnovnije prehrambene namirnice – ulje, riža, šećer, brašno, sol, a prigodno se za Božić nađe i dimljena vratina, jaja.

Također, ustanova dijeli i pomoć u vidu mliječne hrane za djecu do godine dana, a radi se o brojci od oko 15 djece koja su trenutno u programu.

– Nekada je to bio veći broj, kaže Župan.

U zagrebačkom proračunu za iduću godinu osigurana su sredstva u iznosu od gotovo 5,3 milijuna eura (oko 39,6 milijuna kuna) za rad i djelovanje Dobrog doma.

S obzirom na energetsku krizu, koja ima nepovoljan utjecaj na gospodarstvo pa time i na cijene socijalnih usluga, Grad ističe da će se u slučaju potrebe pronaći način da se osiguraju dostatna proračunska sredstva kako bi se ublažile posljedice i time utjecalo na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Piše: Sara Vujnović

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo