Boris Miletić novi istarski župan

IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić i službeno je novi župan Istarske županije, odlučio je Državno izborno povjerenstvo nakon trosatnog vijećanja, samo ne više s 54, nego s 40 glasova razlike

Srecko Niketic/PIXSELL

IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić i službeno je novi župan Istarske županije, odlučio je Državno izborno povjerenstvo nakon trosatnog vijećanja, samo ne više s 54, nego s 40 glasova razlike, a novi župan istaknuo je kako je tom odlukom DIP potvrdio bolju birača.

-IDS je osvojio županiju, osvojili smo apsolutnu većinu 23 od 41 vijećnika županijske skupštine. Osvojili smo pet gradova u prvom krugu i 13 općina. Pobijedili smo u utrci za istarskog župana. Pobijedili smo i kao koalicijski partner sa SDP-om u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. IDS je i dalje, nakon 30 godina najjača stranka u Istri– poručio je Boris Miletić u izjavi za Hinu dodavši kako s druge strane rezultati pokazuju da se vremena mijenjaju.

-Na nama je da prihvatimo promjene i da se prilagodimo. Sigurno je da ćemo iz ovog izaći još jači. DIP je današnjom konačnom odlukom potvrdio volju birača. Imam puno povjerenje u izborne institucije i nisam za razliku od druge strane htio ni na koji način vršiti pritisak na izborna tijela. Sad kad je izborni proces završen, vrijeme je da se okrenemo životnim pitanjima- istaknuo je Miletić zahvalivši se građanima Istre na ukazanom povjerenju.

-Kao sto sam i rekao, bit ću župan koji će surađivati sa svima koji žele da Istra bude još jača i razvijenija. Moje srce kuca za Istru– zaključio je Miletić.

Ferić: Pozorno proučavamo rješenje DIP-a

SDP-ov kandidat za istarskoga župana Danijel Ferić izjavio je pak za Hinu kako s pravnim timom pozorno proučavaju rješenje DIP-a.

-Nedvojbeno je DIP priznao da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu na moju štetu. Prigovor Ustavnom sudu je izvjesna opcija jer je očito kontaminiran izborni proces za župana u Istri i to poglavito u sredinama gdje su IDS-ovi gradonačelnici i načelnici- ustvrdio je Ferić.-

Za nedjelju ujutro najavio je konferenciju za medije zajedno s predsjednikom istarskoga SDP-a Vilijem Bassaneseom i saborskom zastupnicom Sanjom Radolović . Tema konferencije bit će “Rješenje DIP-a na upućeni prigovor na izborni rezultat za župana u drugom krugu netom održanih lokalnih izbora”.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrdilo je da je u drugom krugu glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije važećih listića bilo 52.574 odnosno 96,24 posto, da je nevažećih listića bilo 2056 odnosno 3,76 posto. Kandidat IDS-a, ISU-a i Zelenog saveza – Zeleni, Boris Miletić dobio je 26.308 glasova, a kandidat SDP-a Danijel Ferić 26.268 glasova.

Iz Povjerenstva navode kako shodno tome ostaje na snazi točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugoga kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije provedenoga 30. svibnja kojom je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić a za zamjenika župana Tulio Demetlika.

Kako napominju iz DIP-a, Ferićev zahtjev za provjerom cjelokupnog izbornog materijala u preostalih 30 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava na području Istarske županije odbija se kao neosnovan.