BANDIĆ OPORBI: Dezinficirat ćemo ulice kad završite s performansom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je oporbenim zastupnicima, koji su sjednicu Gradske skupštine koja se održava online pratili sa stolica iznesenih na Trg sv. Marka, da će počistiti i dezinficirati ulice kad završe s performansom

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je oporbenim zastupnicima, koji su sjednicu Gradske skupštine koja se održava online pratili sa stolica iznesenih na Trg sv. Marka, da će počistiti i dezinficirati ulice kad završe s performansom.

Anka Mrak Taritaš spočitnula je gradonačelniku na aktualnom satu da je grad prljav nakon potresa, pogotovo centar, te ga upitala zašto se ulice ne pometu i operu te potom dezinficiraju.

Bandić joj je poručio da će to napraviti čim završe sa svojim performansom.

-Budite bez brige, nećemo preskočiti niti Trg sv. Marka. Držite se distance, čim se maknete s Trga i prestane s performansom dezinficirat ćemo, dezinficirat ćemo i vašu ulicu- rekao je.
Oporbeni Renato Petek upitao je gradonačelnika koliko je statičara nakon potresa povučeno iz grada na Medvednicu, kako bi provjeravali statiku stupova žičare dok je građanima bila potrebna pomoć.

-U trenutku kada je mehanizacija bila potrebna građanima, vi te nastavili s radovima, vjerojatno kako bi GIP Pionir mogao naplatiti dodatnih 75 milijuna kuna za dodatne anekse ugovora oko žičare u zadnjih godinu i pol dana- rekao je Petek.

Bandić je to odbacio kao dezinformacije rekavši da nijedan statičar nije povučen na žičaru jer oni nisu ovlašteni za to.

-Prvih pet dana potresa bio sam s vatrogascima, na prvoj crti- dodao je.

Idućeg tjedna odgoda poskupljenja Gradskih groblja

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) spočitnuo je Bandiću da se tjednima nakon potresa čekalo na sanaciju krovova i dijeljenje materijala za obnovu, kao i da se raspiše natječaj koji je vrijedio 24 sata, na kojem je baš gradonačelnikov vijećnik dobio najveći iznos.

-Gradonačelnik nije određivao natječaj, naručivao materijal, niti provjeravao tko je u kojoj stranci. Ovo nije moj privatni grad niti imovina, trebalo je organizirati službe i naći pravni okvir-odgovorio mu je Bandić

Također je najavio da bi se idućeg tjedna mogla odgoditi odluka o poskupljenju Gradskih groblja.

SDP-ov Matej Mišić podsjetio je da nakon potresa 23 osnovne škole nisu upotrebljive, ustvrdivši da se radi o posljedicama nečinjenja gradonačelnika kojem su “bile važnije picokijade i kobasijade dok obrazovni objekti nisu bili prioritet”.

Bandić je odgovorio da što imamo 0,9 posto neuporabljivih objekata za odgoj i obrazovanje, privremeno neuporabljivih 4,9 posto, a uporabljivo s preporukom i bez ograničenja 72 posto.

-Imamo 94 posto uporabljivih objekata. To je rezultat ulaganja u objekte zadnjih dvadeset godina više od šest milijardi kuna- istaknuo je.

SDP-ova Vesna Nađ upitala je Bandića kada će tramvajski promet profunkcionirati s obzirom na to da je tek pet linija aktivirano. Odgovorio je da 75 posto linija funkcionira na 75 posto grada, a ostala je samo najuža jezgra centra grada kroz koju treba uspostaviti linije, što bi trebalo profunkcionirati u iduća dva tjedna.