Alkohol uzrokuje četiri posto svih vrsta raka

741.000 slučajeva karcinoma u 2020. godini povezano je s nezdravim navikama konzumacije alkohola
vino

Oko četiri posto svih vrsta karcinoma povezano je s konzumacijom alkohola, zaključak je to tima stručnjaka koji su proučavali utjecaj alkohola na razvoj karcinoma na globalnoj razini. Izraženo u brojkama, 741.000 slučajeva karcinoma u 2020. godini povezano je s nezdravim navikama konzumacije alkohola, objavili su autori studije.

Studiju o povezanosti alkohola i rizika oboljenja od raka proveo je tim stručnjaka na čelu s Harriet Rumgay iz međunarodne agencije za istraživanje raka u Lyonu (International Agency for Research on Cancer, IARC). Studija je objavljena u srpnju u časopisu The Lancet Oncology.

Muškarci su pogođeniji od žena i predstavljaju tri četvrtine od ukupnog broja slučajeva. Procijenjeni udio slučajeva raka povezanih s konzumacijom alkohola osobito je visok u istočnoj Europi i istočnoj Aziji te iznosi oko 6 posto, dok najnižu stopu imaju sjeverna Afrika i zapadna Azija.

Među oboljelima su uglavnom osobe koje konzumiraju veće količine alkohola. No, i umjereni konzumenti zauzimaju značajan udio, oko 14 posto; to su osobe koje piju oko 20 grama alkohola dnevno, što su otprilike dvije manje čaše vina ili pola litre piva.

– Konzumacija alkohola povezana je s velikim brojem slučajeva ozljeda i oboljenja, među kojima je i rak, i vodeći je čimbenik rizika oboljenja na globalnoj razini, navodi se u studiji.

Alkohol oštećuje ljudski DNK i utječe na hormonalnu ravnotežu, što može doprinijeti razvoju karcinoma, upozoravaju autori studije. Najčešće vrste raka koje se dovode u vezu s konzumacijom alkohola su rak jednjaka, rak jetre i, kod žena, rak dojke. Ove vrste karcinoma uzrokovale su smrt 3.3 milijuna ljudi diljem svijeta 2020. godine.

Hrvatska
Izbor urednika
Zanimljivosti