Tajna savršenih palačinki

Palačinke vam pucaju i lijepe se? Možda preskačete ovaj ključni korak

Brašno, jaja i mlijeko trebaju vremena da se "sprijatelje"
pancakes-4410605_1280

Ako često uživate u pečenju tankih i ukusnih palačinki, važno je da prije nego ih krenete peći upotrijebite i trik koji preporučuju stručnjaci.

Kad smjesu za palačinke ostavite da odstoji u hladnjaku barem pola sata, sastojci se imaju vremena sljubiti. Brašno tad upija tekućinu, gluten se opusti, a mjehurići zraka se ravnomjerno rasporede. Rezultat su mekše palačinke koje se neće trgati niti lijepiti za tavu, prenosi N1.

Osim toga, stajanje smjese usporava pretjerani razvoj glutena, čime se sprječava gumena tekstura i palačinke postaju nježnije i ukusnije. Ako smjesu odmah krenete peći, može biti previše “živa”, neujednačeno gusta i puna zračnih džepova. Nakon 30 minuta do dva sata u hladnjaku, smjesa se stabilizira, ravnomjerno razlijeva po tavi, ne puca i bolje se peče.

Dodatno, stajanjem smjese produbljuju se okusi. Jaja, mlijeko i brašno se bolje povežu, a dodate li vaniliju, limunovu koricu ili cimet, te arome postaju izraženije i prirodnije.

Preporučuje se da smjesa odstoji u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno jedan do dva sata. Ako je ostavljate preko noći, izvadite je iz hladnjaka barem 10 minuta prije pečenja da se ugrije i opusti.

Ako smjesa postane pregusta, dodajte žlicu ili dvije mlijeka. Najbolje je pripremiti smjesu navečer i ostaviti je u hladnjaku preko noći – ujutro imate gotovu bazu za palačinke.

Gastro
Hrvatska