ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Donosimo recept za abšmalcane mahune, jelo koje vraća u djetinjstvo

Ime “abšmalcane” dolazi od njemačkog izraza „abschmalzen“, što znači pirjati na masnoći – upravo ono što ovo jelo čini tako neodoljivim. Iako ga se često poslužuje kao prilog uz meso ili pohanupiletinu, mnogima su abšmalcane mahune omiljeni samostalni obrok, uz krišku kruha i čašu jogurta.
Bogatstvo sljubljenih okusa dobiveno od nekoliko jednostavnih sastojaka rezultat je koji će i one najzahtjevnije ostaviti bez riječi. Pazite samo da su mahune mlade, svježe i široke bez konaca.
Recept
Sastojci za 4-6 osoba:
900 g svježih zelenih mahuna
150 g maslaca
100 ml maslinovog ulja
100 g sušene slanine
3 režnja češnjaka
100 g krušnih mrvica
Sol
Priprema
Mahunama odrežemo krajeve i prepolovimo ih, a slaninu i češnjak narežemo na tanke listiće. U vrelu vodu dodamo mahune, posolimo ih i kuhamo i kuhamo ih 10-15 minuta. Za to vrijeme u tavi iznad vatre rastopimo maslac, ulijemo maslinovo ulje i kratko pržimo listiće slanine.
Zatim dodamo narezan češnjak i pržimo 20-ak sekundi. Potom dodamo krušne mrvice i sve zajedno kratko pržimo stalno miješajući te maknemo s vatre. Kuhane mahune ocijedimo i premjestimo na tanjur za posluživanje, prelijemo ih prženom mješavinom slanine, češnjaka i krušnih mrvica, po želji posolimo i odmah poslužimo.
Ili, u drugoj varijanti, mahune procijedimo i stavimo u tavu preko preprženih krušnih mrvica i slanine, izmiješamo i poslužimo. Dobar tek!