ZDRAVO I FINO

Šest razloga zašto biste trebali češće piti kefir

Kefir je napitak od fermentiranog mlijeka i pripada kategoriji takozvane superhrane jer obiluje vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima
Kefir superhrana vitamini minerali hranjive tvari

Od davnina se smatra vrijednim dodatkom prehrani jer sadrži probiotike (dobre bakterije) i postbiotike (nusprodukte bakterija), čime poboljšava zdravlje crijeva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti.

Kefir je superhrana jer sadrži:

  • Kalcij
  • Magnezij
  • Proteine
  • Riboflavin (vitamin B2)
  • Vitamin B12
  • Vitamin D

Osim toga, kefir:

Podupire zdravlje crijeva

Naš probavni sustav dom je bogatom svijetu mikroorganizama poput bakterija, gljivica i virusa.  Neki su štetni, dok drugi pomažu probavi i stvaraju korisne tvari.

Kada se loše bakterije nekontrolirano razmnože, narušava se ravnoteža mikrobioma, što može uzrokovati: bolove u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev i plinove.

Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih spojeva.

Konzumacija hrane bogate probioticima i postbioticima, poput kefira, doprinosi povećanju dobrih bakterija u crijevima. One kontroliraju štetne bakterije i podržavaju zdravlje crijeva.

Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija kefira pozitivno utječe na mikrobiom, smanjujući simptome upalnih bolesti crijeva i kroničnog zatvora, piše Best Life Online.

Jača kosti

Jake kosti ključne su za aktivan život, posebno kako starimo i gubimo koštanu masu.

Kefir sadrži važne hranjive tvari za izgradnju i regeneraciju kostiju:

  • Kalcij: Osnovni mineral za čvrstoću kostiju, koji tijelo ne može samo proizvesti.
  • Vitamin D: Neophodan za apsorpciju kalcija.
  • Fosfor: Mineral koji zajedno s kalcijem doprinosi izgradnji kostiju.
  • Magnezij: Jača strukturu kostiju.
  • Vitamin K: Nalazi se u kefiru od punomasnog mlijeka i sudjeluje u procesima povezanima s kostima.

Suzbija loše bakterije

Kefir se bori protiv patogenih bakterija poput E. coli i salmonele. U laboratorijskim studijama pokazao se jednako učinkovitim kao antibiotici.

Osim što uništava štetne mikroorganizme u crijevima, kefir pomaže u zaštiti zuba od bakterija koje uzrokuju karijes. Jedna stomatološka studija pokazala je da je kefir jednako učinkovit kao i fluor u smanjenju rizika od karijesa.

Održava mišiće zdravima

Proteini u kefiru pomažu u izgradnji i obnovi mišića. Iako sadrži manje proteina od grčkog jogurta, kefir ih ima više nego jedno jaje. Također je bogat magnezijem, važnim za funkciju mišića, i fosforom, koji podržava rast i regeneraciju tkiva.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Za osobe s dijabetesom tipa 2, kefir može biti koristan dio prehrane jer pomaže u održavanju stabilne razine glukoze. Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija pola litre kefira dnevno doprinosi boljoj kontroli razine šećera u krvi.

Ublažava stres

Kefir može pomoći u stresnim situacijama, kako pokazuju znanstvena istraživanja. Probiotički napitak mijenja sastav crijevnih bakterija, povećavajući broj onih koje proizvode gama-aminomaslačnu kiselinu (GABA).

Ova aminokiselina smiruje mozak i pomaže u opuštanju, prenosi N1info.hr.

Hrvatska
Život