Znanost objasnila kako

Doručak različito utječe na žene i muškarce

Muškarcima najviše odgovara doručak bogat ugljikohidratima, a ženama bolje odgovara doručak bogat mastima
pexels-jjagtenberg-103124

Istraživači su otkrili da muškarcima najviše odgovara doručak bogat ugljikohidratima. Žene su, s druge strane, imale bolji metabolički odgovor na doručak bogat mastima. Tim je došao do ovog zaključka nakon što je napravio matematički model metabolizma za muškarce i žene. Model je uključivao scenarije hranjenja i posta kod zdravih mladih ljudi, piše Health Line.

Dodatno se bavio metaboličkim odgovorima na obroke s visokim udjelom ugljikohidrata i masnoća na razini organa i cijelog tijela. Naime, modelirali su aktivnosti mozga, srca, skeletnih mišića, gastrointestinalnog trakta, jetre i masnog tkiva (masti). Navedeni cilj studije bio je ispitati kako se ugljikohidrati i masti metaboliziraju u cijelom tijelu i u različitim organima, a također su htjeli saznati više o tome što bi moglo uzrokovati metaboličke razlike.

Više se zna o metabolizmu muškaraca

Ovakva istraživanja pomažu premostiti prazninu u znanstvenoj literaturi, napisali su autori, objašnjavajući da se više zna o metaboličkim odgovorima na hranu kod muškaraca. Ispitivanje spolnih razlika u metabolizmu može nam pomoći da naučimo više o prilagođavanju prehrambenih preporuka jedinstvenim potrebama žena.

Catherine Gervacio, registrirana nutricionistica-dijetetičarka i certificirana trenerica tjelesne prehrane s WOWMD-om, koja nije bila dio studije, rekla je da je jedan od razloga zašto muškarci i žene različito reagiraju to što muškarci obično imaju više mišićne mase. Rekla je da to znači da muškarci koriste ugljikohidrate za brzu energiju, dok žene koriste više tjelesne masti.

Rezultat je da dugoročna energetska rezerva žene učinkovitije sagorijeva masti, prema Gervaciu.

– To znači da se muškarci obično oslanjaju na ugljikohidrate za energiju, posebno tijekom aktivnosti, dok su ženska tijela bolja u iskorištavanju masnoće, posebno u vrijeme odmora ili posta, objasnila je.

Hormonalne razlike

Hormonalne razlike također mogu igrati ulogu, prema Gervaciu.

– Hormoni poput estrogena kod žena potiču skladištenje masti i sagorijevanje masti, osobito tijekom posta ili kada je potrebna energija tijekom dužeg vremena, rekla je.

– S druge strane, muški hormoni, poput testosterona, podržavaju veći rast mišića, tako da je njihov metabolizam više usmjeren na razgradnju ugljikohidrata za trenutnu energiju.

Na kraju, Gervacio je ukazao na različite potrebe za energijom i hranjivim tvarima muškaraca u odnosu na žene.

– Zbog različitih omjera mišića i masti i načina na koji organi koriste energiju, muška i ženska tijela daju prednost različitim hranjivim tvarima, rekla je.

– To rezultira time da su žene učinkovitije u očuvanju i korištenju masti za energiju, dok muška tijela brže sagorijevaju ugljikohidrate za brze nalete energije.

Akanksha Kulkarni, registrirana nutricionistkinja, objašnjava da se razlike u biološkom spolu, hormonima, dobi i tjelesnoj aktivnosti moraju uzeti u obzir, bilo da želite smršaviti ili jednostavno imati više energije i bolje zdravlje. Na primjer, dijete za mršavljenje za muškarce mogu sadržavati više složenih ugljikohidrata, dok žene mogu uključivati ​​više zdravih ulja i masnoća.

– Prilagođena prehrana pomaže ljudima da postupno prilagode i skroje svoje obroke kako bi osigurali stabilnu količinu energiju kroz dan, rekla je.

Rodni aspekti

Konačno, Kulkarni je rekao da personalizirana prehrana, osobito ako je izvedena iz analize individualnog metaboličkog profila, može poboljšati cjelokupno zdravlje osobe. Uzimanje u obzir rodnih aspekata metabolizma pomaže u boljem kontroliranju stupnja upalnog odgovora i razine šećera u krvi te uspješnom upravljanju prekomjernom tjelesnom težinom u budućnosti, što znači bolje zdravlje, zaključila je.

Nova studija koja je koristila matematički model otkrila je da muškarci i žene imaju različite metaboličke reakcije na izbor doručka. Kao što smo naveli, muškarci su bolje reagirali na doručak bogat ugljikohidratima. Žene su, međutim, bolje reagirale na doručke s više masti.

Stručnjaci kažu da čimbenici poput razlika u mišićnoj masi, hormonima i potrebama za hranjivim tvarima mogu igrati ulogu u metaboličkim reakcijama osobe na hranu.

Međutim, personalizirani planovi prehrane koji to uzimaju u obzir mogu pomoći ljudima da izgube težinu, imaju više energije i bolje opće zdravlje, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti