Kineska svinjetina iz pećnice. Meso mekano poput oblaka koje se krije ispod hrskave kožice
Char siu je kineska svinjetina s roštilja koju vjerojatno poznajete iz azijskih restorana, a vrlo jednostavno možete je napraviti i sami kod kuće – i to u pećnici.
Ova mala prilagodba neće utjecati na sjajan okus mesa koje je provelo dan ili dva u marinadi, a laganim pečenjem i podlijevanjem ukusnim sirupom ono će postati toliko mekano da će se topiti u ustima, dok će vanjski dio biti fino zapečen.
Kineska BBQ svinjetina iz pećnice svakako je jelo s predumišljajem, ali planiranje će vam se isplatiti, a posla nema puno. Sama priprema vrlo je jednostavna i jedino što trebate jest skuhati sirup od marinade i onda njime podlijevati meso dok se peče. Za samo pečenje odvojite barem sat i pol do dva – što se sporije peče, meso će biti sočnije.
Količina namirnica u receptu dovoljna je za šest porcija. Kinesku BBQ svinjetinu iz pećnice poslužite s rižom, piše Punkufer.hr.
Sastojci za kinesku BBQ svinjetinu iz pećnice:
Za svinjetinu
- 1 svinjska lopatica (1 – 1,5 kg)
- 2 žlice meda
Za marinadu
- 1 1/2 žlice smeđeg šećera
- 4 žlice meda
- 4 žlice hoisin umaka
- 3 žlice soja-umaka
- 1 čajna žličica mješavine “pet kineskih začina”
- 1 žlica ulja
- 2 čajne žličice monascus crvenog praha ili druge boje za hranu, po želji
Priprema kineske BBQ svinjetine iz pećnice:
- Pomiješajte sve sastojke za marinadu u plastičnoj vrećici za čuvanje hrane ili u plitkoj zdjeli. Ubacite svinjetinu i marinirajte od 24 do 48 sati, a najmanje 3 sata.
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
- Izvadite meso iz marinade i stavite ga u lim za pečenje obložen alufolijom, a marinadu spremite sa strane.
- Pecite meso oko 30 minuta.
- Dok se svinjetina peče, prelijte marinadu u lonac i dodajte 2 žlice meda. Zakuhajte na srednje jakoj vatri pa nastavite kuhati 2 do 3 minute dok se sirup ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Izvadite svinjetinu iz pećnice i premažite je sirupom s obje strane i vratite u pećnicu na još 30 minuta.
- Onda je opet izvadite i premažite marinadom. Vratite u pećnicu na 20 minuta.
- Premažite meso još jednom i pecite oko 10 minuta. Meso treba biti sasvim mekano, a ako počne zagorijevati na vrhu, prekrijte ga alufolijom.
- Ostavite da odstoji 10 minuta, prelijte preostalim sirupom i poslužite.