NAJBOLJA METODA

Grah prije kuhanja nikako nemojte potapati u vodi. Donosimo bolje rješenje

Grah je jedna od omiljenih namirnica u Hrvatskoj, a postoje brojni savjeti o ispravnom načinu njegovog kuhanja. Međutim, zbog jedne tvari koja se nalazi u grahu može doći do probavnih problema
pexels-boryslav-19870147Ilustracija, Pexsel

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti vrlo štetne za organizam zbog fitinske kiseline.

Ova kiselina veže važne elemente poput bakra, magnezija, joda, željeza i cinka. Kao rezultat toga, ti se elementi izlučuju iz tijela prije nego što organizmu pruže bilo kakvu korist.

Probavni sustav nema barijeru koja bi zaštitila od fitinske kiseline, koja sprječava apsorpciju minerala, bjelančevina i masti.

Posljedica toga je manjak važnih hranjivih tvari, što može uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sustava.

Fitinska kiselina jedan je od najčešćih uzroka anemije, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Koje namirnice sadrže puno fitinske kiseline?

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline nalaze se zob, riža, pšenica, grah, leća, kikiriki, grašak i soja.

Također su problematični neki orašasti plodovi poput lješnjaka, badema i oraha.

Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u sjemenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i sezama.

Sve te namirnice sadrže velik broj hranjivih tvari potrebnih tijelu, uključujući vlakna, pa se ne treba odreći njihovog unosa.

Kako se osloboditi fitinske kiseline?

Postoji nekoliko načina za neutraliziranje ove kiseline. Jedan od njih je toplinska obrada, koja smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 posto.

Ipak, najbolji učinak postiže se potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode je što zahtijeva puno vremena.

Na primjer, smeđa riža treba stajati u vodi 12 sati, zobene pahuljice 10-12 sati, bijela riža devet sati, biserni ječam šest sati…

Za bolje rezultate možete u vodu dodati malo octa ili limunovog soka, prenosi N1info.hr.

Postoji još jedan način za neutralizaciju fitinske kiseline, a to je potapanje “problematičnih” namirnica u sirutku.

Također, tijekom klijanja graha i žitarica, količina fitinske kiseline smanjuje se za otprilike pola.

Kombinirana obrada namirnica najbolja je metoda.

Ako se ista hrana prvo potopi, pa zatim kuha ili peče, iz nje će se izbaciti najviše fitinske kiseline.

Gastro
Hrvatska