IZBORI U SDP-u

Analitičar o kandidatima za šefa SDP-a: Jedan je vječni gubitnik, drugi luzer i antitalent. Tko je najbolji? Nijedan

Središnja izborna komisija SDP-a objavila je liste kandidata za predsjednika SDP-a te za članove Predsjedništva stranke koji će se birati 14. rujna, po načelu "jedan član - jedan glas"
Zagreb: Sjednica Predsjedništva SDP-a Igor Soban/PIXSELL

Od šest najavljenih kandidatura za predsjednika stranke nije prihvaćena samo ona gradonačelnika Makarske, Zorana Paunovića, jer mu nedostaje 11 dana za punih pet godina stranačkog staža, što je jedan od uvjeta za kandidaturu.

Tako će se za nasljednika Peđe Grbina na mjestu čelnika stranke boriti dosadašnji potpredsjednici – Siniša Hajdaš Dončić i Ranko Ostojić, potpredsjednica stranačkog Foruma žena Sanja Major, nekadašnji SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić i načelnik općine Kalnik Mladen Kešer.

– Favorit je Siniša Hajdaš Dončić, s obzirom na to da je najpoznatiji, ima bazu i infrastrukturu te isto tako i rezultate, odnosno njegova stranačka organizacija ima rezultate, rekao ej za 01Portal politički analitičar Karlo Jurak.

Na pitanje tko je najbolji kandidat odgovara da to pitanje prepušta SDP-ovcima.  – Ja bih rekao nijedan od navedenih, dodaje Jurak.

– Imamo jednog tko je “vječni gubitnik” – Ranko Ostojić, taj čovjek nijedne izbore nije dobio, za razliku od Hajdaša Dončića, neovisno o tome što je prvi “karizmatičniji” od potonjeg, podsjeća Jurak i dodaje: Vidite koliko je sve to realno.

Vrijeme je da se posveti svom primarnom poslu

Smatra da Sanja Major šanse, ali da se politički i javno profilirala.

– Što je dobro politički za nju kao nju. Imali smo već takve pokušaje u SDP-u, svojedobno s Karolinom Leaković. Nije ovo nešto novo. Kritiziranje Milanovića u SDP-u jest hrabro, vjerojatno joj odmaže na kratke staze, a na duge staze tko zna, objašnjava.

Kaže da SDP dugo plovi između stvarnog političkog programa i sfere naglašavanja određenih politika, a problem je što ne zahvaćaju nijedno ni drugo.  – Konkretno je to jedino Major zahvatila i tek mi se čini da malo i Kešer, kaže naš sugovornik.

Dodaje da iako smatra da je Mrsićeva je kandidatura ozbiljna, da je on ipak politički luzer i antitalent. – Vrijeme je da se posveti svome primarnom poslu, politika mu ne ide, kaže Jurak.

Na pitanje kako to da na unutarstranačkim izborima za mjesto predsjednika se ne bore dokazani lokalni čelnici i saborski zastupnici poput Mirele Ahmetović i Mišela Jakšica, Jurak odgovara da je moguće da Ahmetović i Jakšić doista i ne žele biti u prvom planu i preuzeti (punu) odgovornost za stranku koja se izgleda osudila na to da bude vječno druga.

– Stabilno druga, ali – druga, zaključuje Karlo Jurak.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika