Nova afera na pomolu

Taji se tko je kupio plin za 1 cent po megavatsatu

Vlada pokušava ugasiti požar oko prodaje viškova plina
plin

Vlada pokušava ugasiti požar oko prodaje viškova plina, piše Jutarnji list, navodeći da se taji tko je kupio plin za 1 cent po megavatsatu.

Aferu s viškovima domaćeg plina, koji su nastali nakon punjenja podzemnog skladišta Okoli i koji su kupovani po cijeni od 47 eura po megavatsatu, a prodavani po jedan cent, u Vladi su jučer pokušali primiriti najavom da će se u četvrtak na sjednici Vlade donijeti nova uredba koja će riješiti i ovaj problem.

Prema tumačenju glasnogovornika Vlade Marka Milića, u ovom slučaju nitko nije kriv – ni resorni ministar gospodarstva Davor Filipović, ni predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, koji su dan prije prebacivali krivnju s jednog na drugog, iako je samo u lipnju nastala financijska šteta od oko deset milijuna eura. Milić je na N1 jučer prvo optužio Most da za nečije interese otvara ovu temu, budući da je o aferi prvi počeo govoriti Zvonimir Troskot, a odbacio je teze da je Vlada oštetila HEP, odnosno nazvao ih je besmislenima.

HEP je, podsjetimo, u ponedjeljak potvrdio da su morali ostavljati višak plina u sustavu jer se napunilo skladište, a onda je plin prodavan po nekoliko tisuća puta manjoj cijeni nego što je kupljen. Za to su optužili Ministarstvo gospodarstva koje nije donijelo novu odluku o cijeni i distribuciji prirodnog plina koji je HEP otkupljivao od Ine. Iz Ministarstva su, pak, odgovorili da je to HEP-ova odgovornost i da su plin mogli skladištiti u inozemstvu.

Prema javno dostupnim podacima HROTE-a, najviše se tih viškova prodalo u tri dana lipnja, od 24. do 27. lipnja, i to ukupno više od 3000 megavatsati. Na dan 24. lipnja prodalo se 1400 megavatsati plina po cijeni od samo jednog centa, 25. lipnja 649 megavatsati po cijeni od pet centi, a 26. lipnja 1000 megavatsati po cijeni od 65 centi, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika