GASTRO: Ragu ne mora biti samo od mesa. Pokušajte s povrćem!
Premda je meso prva asocijacija kad se spomene ragu, pa tako ga razlikujemo prema vrsti mesa kao dominantne sastavnice, pa poznajemo teleći, goveđi pileći, pa čak i riblji, osnova ragua su sitno isjeckane namirnice. Zato on može biti i povrtni, odnosno sastavljen isključivo od povrća, a u svom gastro dojmu ne mora biti ispod sličnih mesnih inačica. Nazivali ga vegeterijanski gulaš, paprikaš, perkelt, ragu – svejedno, ragu od povrća od drugih jela razlikovati samo po tome što u slična jušna jela, u pravilu, ne ide rajčica, dok je kod ragua dobrodošla jer mu osim lijepe crvene boje daje i blagu dozu kiselosti, što je u konačnoj izvedbi punine miješanih okusa od različitih vrsta povrća itekako poželjno.
Sastojci za pripravu: 1 mrkva, 1 poriluk, 3 rajčice, 1 manja cvjetača, 1 tikvica, ¼ korjena celera, ¼ glavice kupusa, 30 dkg zelene mahune, 10 dkg graška, 1 paprika, sol i svježe mljeveni papar, 1 žlica crvene slatke paprike, nekoliko kapi sojinog umaka, prstohvat ljute paprike u prahu, 1,25 dl vrhnja za kuhanje, ½ vezice peršina, 2½ dl soka od rajčice, 1,25 dl temeljac od povrća, pire krumpir, 1 kg krumpira, 2 žlice margarina, ½ dl mlijeka ili samo kuhani krumpir.
Ukoliko nemate neki od navedenih sastojaka, nema veze, zamijenite ih sa sezonskim povrćem, samo imajte na umu da je rajčica i paprika temelj ovog jela.
Kako pripremiti?
1. Povrće narezati na kockice i pirjajti na maslacu, tako da povrće ostane čvrsto. Začiniti soli i paprom. Kao uvijek kad je o pirjanju riječ nemojte predugo kuhati, vodite računa da se termička obrada nastavlja i tijekom ostalih faza pripreme jela.
2. U drugi lonac uliti temeljac od povrća i sok od rajčice, začiniti solju i paprom, slatkom i ljutom paprikom i sojinim umakom. Kuhati 15 minuta, dodati povrće i zajedno kuhati još pet minuta. Dovoljno.
3. Na kraju dodati vrhnje i pustiti da kratko zakipi.
4. Prilog: Pire ili kuhani krumpir. Krumpir oguliti, narezati na ploške, skuhati i zgnječite u pire. Dodati maslac, mlijeko i sol, promiješati. U našoj varijanti mi smo se odlučili za kuhani krumpir u kori, zapečen u pećnici i preliven maslacem. Kako bilo, da biste dobili pravo, zasitno jelo, uz njega obvezno ide prilog koji obiluje ugljikohidratima (krumpir, tjestenina, batat i slično). U kombinaciji s prilogom “trpi” i sezonsu
5. Za dekoraciju, klasika – prije nego jelo poslužite posipajte ga sa svježe nasjeckanim peršinom i “poškropite” s žilicom kiselog vrhnja.