GASTRO: Čupavci nisu jedini, napravite kokosovu tortu s čokoladom i agava sirupom!
Kokos, plod kokosove palme, koja inače stiže s obala i otoka Tihog i Indijskog oceana, sjajna je stvar. On suvremenom čovjeku služi i kao hrana, i kao piće, kao odjeća, građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode suvremene industrije. Nas, naravno, zanimaju samo njegova gastronomska svojstva, jer ga posljednjih godina sve češće nalazimo i u našoj kuhinji.
Uz razne kolačiće s kokosom uz dodatak čokolade, marmelade ili orašastih plodova, ipak radi svoje jednostavnosti biskvitni čupavci s čokoladom ostaju pri samom vrhu kolača s kokosom koji se konzumiraju. No, kako uz njih Rafaelo kuglice ne bi bile jedino što od kokosa konzumiramo, predlažemo da napravite pravu čokoladnu tortu – od kokosa! I to je moguće!
Sastojci za tijesto:
250 g | margarina |
250 g | kokosova brašna (brašno, ne mrvice) |
200 g | šećera |
100 ml | zobenog mlijeka |
Sastojci za kremu:
400 ml | kokosova mlijeka |
150 g | čokolade za kuhanje |
1 žlica | agavina sirupa |
Način priprave:
Umijesiti tijesto i utisnuti ga u kalup. Peći dvadesetak minuta na 180 °C. Električnim mikserom umutiti kokosovo mlijeko u glatku kremu zajedno s agavinim sirupom i dodati otopljenu čokoladu. Preliti po pečenom tijestu i ostaviti u hladnjaku da se krema stisne. Ukrasiti prema želji.