GASTRO: Kad birate “nešto s žlicom”, dobar izbor je raštika, pravo varivo za hladnu zimu!
Raštika u nekoj od hrvatskih inačica i rašćika, pa i raštan, dvogodišnja je zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena koji se jako grana. Neukom oku nalikuje na blitvu, jer se najčešće prodaje u vezicama, jedna od od ponajboljih zeleni za varivo.
Raštika se uzgaja zbog lišća koje se bere sukcesivno od baze biljke prema vrhu, a prava je glagodat da je ima tijekom čitave zime do ranog proljeća, tako da je u veljači, praktički, sezonska namirnica. Kao povrtna kultura uzgaja se u priobalnom dijelu Hrvatske, na otocima i u Hercegovini, prvenstveno u vrtovima, a izuzetno rijetko na većim površinama, zbog čega je rjeđe nalazimo u ponudi. Ako ste mislili da je mrkva jedino dobra za vid varate se. I raštika, među kupusnjačama najviše obiluje karotenom, provitaminom vitamina A i mineralom kalcijem. Super zdrava namirnica koju nikako ne biste trebali izbjegavati u svojoj kuhinji.
Sastojci:
750 g | raštike |
7,5 dl | temeljca (povrtnog) |
2 kom | glavica luka |
3 česena | češnjaka |
300 g | krumpira |
6 žlica | maslinova ulja |
1 žličica | origana |
2 žlice | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Raštiku narezati na komade dugačke 3 cm, uz odstranjivanje korjenaste stabljike. Kuhati ih u slanoj vodi oko 15 minuta pa ocijediti. Krumpir narezati na kockice i skuhati. Otopiti maslac pa pržiti slaninu narezanu na kocke, dodajući 1-2 žlice povrtnog temeljca. Pržiti dok ne ispari sva juha, a onda dodati mrkvu narezanu na ploške i sitno nasjeckani luk. Podliti malo juhom i kuhati dok mrkva ne omekša. Zatim umiješati raštiku i krumpir te podliti preostalom juhom. Posoliti i popapriti pa pirjati dok sve ne omekša. Posipati nasjeckanim peršinom.raštika