GASTRO: Dobra kombinacija – zapečeni makaroni sa sirom – kresmasto, hrskavo, hranjivo i nadasve ukusno!
Jednostavna i provjerena jela često su favorit u svakodnevnoj prehrani. Generacijama pripremana, osobno iskušana, ona čine svakodnevicu ugodnijom. Jedno od takvih jela , nedvojbeno, su makaroni sa sirom, zapečeni u pećnici. Jednostavno da jednostavnije ne može biti, a tako ukusno i funkcionalno. Za pripremu jela nije potrebno više od dvadesetak minuta, a uz dodataka kakve zelene salate kompletan obrok je na stolu.
500 g | tjestenine |
4 dl | mlijeka |
2 kom | jaja |
200 gr | tvrdog sira (gauda, planinski) |
80 g | maslaca |
1 dl | kiselog vrhnja |
1 žlica | muškatnog oraščića |
2 žlice | krušnih mrvica |
300 g | mladog sira (kravlji) |
sol, papar |
Način priprave:
Prvo tjesteninu skuhati skuhati u posoljenoj vodi. Ideja sa se u vodu za kuhanje doda malo ulja, kako se tijesto navodno ono ne bi ljepilo je glupost. Masno (zauljeno) tijesto neće dobro upijati masnoće iz sira,, što nije dobro. U zgotovljeno tijesto ocijediti umutiti mlijeko, kiselo vrhnje i jaja, sireve i začine. Posudu u kojoj ćemo peći (vatrostalna je idealna za to) prvo premazati maslacem, zatim preliti malo ove smjese.
U posudu staviti red makarona, pa dodati malo smjeseiribani sir i tako dok se sav materijal ne potroši. Na vrhu je uvijek smjesa i ribani sir. Opcija je i klasični bešamel od mlijeka i brašna, ali uz vrhnje i dosta sira, osobito mladog, taj dio možete izostaviti.
Prekriti aluminijskom folijom s poklopcem vatrostalne posude. Peći petanestak minuta min na 200 C, zatim skinuti foliju i vratiti još 5 minuta u rernu da dobije finu žuto-zlatnu boju. To je hrskava korica gornjeg sloja, a pečenje pod pod folijom ili s poklopcem sprječava da ribani sir izgori, jer on se u konačnoj izvedbi samo treba otopiti.