GASTRO: Provjerite zašto je brokula super zdrava namirnica i kako može biti ukusna!
Brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača, kelj i druge. Smatra se izvornim oblikom karfiola, a uzgaja se zbog središnjeg i postranih zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.
Nutritivno promatrano, riječ je o genijalnoj namirnici jer sadrži različite biološki aktivne sastojke čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje. Energetska vrijednost svježe brokule je 34 kcal na 100 g, te je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamina C, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija.
Upravo zato je važno da se to povrće češće nađe na vašem jelovniku, a za one koji “ne vole brokulu”, klasična varijanta je zapeći je u pećnici s krumpirom i ostalim povrćem.
Sastojci: |
|
---|---|
600 g | broklule |
500 g | krumpira za kuhanje |
200 g | mrkve |
2,5 dcl | vrhnja za kuhanje |
150 g | svježeg sira |
100 g | tvrdog sira (gauda, planinski) |
3 kom | jaja |
1 žlica | mješavine začina |
2 žlice | maslinova ulja |
1 žica | maslaca |
1 žičica | muškatnog oraščića |
sol, papar |
Način priprave:
Brokulu očistiti pa cvjetove odvojiti, a zelene dijelove narezati na štapiće. Krumpir očistiti i narezati na ploške. Usitnjenu mrkvu sa zelenim dijelom brokule staviti u kipuću vodu, zajedno s krumpirom, zasoliti vodu i kuhati 10 minuta. Potom dodati cvjetove brokule pa kuhati još 10 minuta. Procijediti. Posudu za pečenje nauljiti i posipati krušnim mrvicama te posložiti povrće. Izmiješati svježi sir, naribani tvrdi sir, vrhnje za kuhanje i jaja. Dodati malo muškatnog oraščića, posoliti, popapriti i preliti preko povrća. Za one koji ne mogu bez mesa niti u jednom jelu, možete nasjeckati malo pancete ili komadića dimljene šunke ili pak ostataka od neke pečenke i sličnoi. Sve zajedno zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici, dvadesetak minuta, na 180 stupnjeva, sve dok se ne stvori korica i malo zapeče do lijepe zlatnožute boje.