Zoran Milanović: Trebamo jaku poštenu, nekorumpiranu lokalnu vlast

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u Donjem Miholjcu kako u Hrvatskoj trebamo imati jaku poštenu, nekorumpiranu lokalnu vlast, ali i centralnu državu koja će uvijek morati osiguravati jednaki standard

Davor Javorović/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u Donjem Miholjcu kako u Hrvatskoj trebamo imati jaku poštenu, nekorumpiranu lokalnu vlast, ali i centralnu državu koja će uvijek morati osiguravati jednaki standard.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu dana Donjeg Miholjca Milanović je istaknuo kako je to “kraj koji nije zabačen, ali je malo sa strane”, pa zadnjih 30 godina nije napredovao koliko je trebao, ali to je očito cijena koju plaća cijela Slavonija.

Upozorio je da u daljnjem razvoju treba koristiti europske fondove, jer su to stvarni novci koje treba iskoristiti do zadnjeg eura, u protivnom ćemo biti gubitnici. Vlada se trudi i vjerojatno je pokušala dobiti koji euro više za Hrvatsku, ali na kraju oni najbolji i najvrjedniji među vama trebaju osigurati da taj novac ovdje stvarno i dođe, poručio je Milanović.

Govoreći o sustavu lokalne samouprave podsjetio je na svoje ranije istupe u kojima je govorio da je postojeći model sa županijama održiv. Hrvatskoj možda ne treba 520 jedinica lokalne samouprave, ali ih ne može biti niti 100, kao što je bilo u socijalizmu, jer to nije dobro.

-Možda će neke općine i nestati, ali to je više iznimka nego pravilo, jer se o životu i temeljenim pitanjima odlučuje tamo gdje ljudi žive- rekao je Milanović.