Zoran Milanović: Hrvatski posao u Afganistanu je gotov

Hrvatski posao u Afganistanu je gotov i danas ondje odlazi vjerojatno zadnji kontingent Hrvatske vojske, rekao je predsjednik države Zoran Milanović

Hrvatski posao u Afganistanu je gotov i danas ondje odlazi vjerojatno zadnji kontingent Hrvatske vojske, rekao je predsjednik države Zoran Milanović.

Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine. Danas se iz vojarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.

-Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost nepotpisati odluku o slanju još jednog kontingenta u Afganistan- objasnio je Milanović novinarima nakon sudjelovanja na globalnom događanju “Ring the Bell for Gender Equality!” Zagrebačke burze.

-Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga što je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje- kazao je Milanović.

-Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno- dodao je.

Odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika, naglasio je predsjednik.

-Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali niti da se odvijaju. To je pravo Sjedinjenih Država, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska je potrebna ovdje- zaključio je Milanović.