ZDRAVKO MARIĆ, ministar financija: Neka umirovljenici znaju mirovine će im biti isplaćene prije Tijelova

Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja najavio je ministar Marić

Josip Regović/PIXSELL/EU2020HR

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.

-U šestom mjesecu imamo čitav niz stvari za platiti, krenut ćemo početkom mjeseca od mirovina, nakon toga 12. lipnja kreću povrati poreza na dohodak- rekao je ministar Marić u izjavi za Novu TV.

Novinar je upitao ministra stoji li još njegova prijašnja tvrdnja “da se sve može dirati, samo mirovine ne”, a Marić je odgovorio potvrdno.

-Tako je, neka umirovljenici znaju mirovine će im biti isplaćene prije Tijelova- poručio je Marić.

Ministar je odgovarao na pitanja o pomoći EU, koja je dogovorila novi instrument solidarnosti putem 100 milijardi eura zajmova za očuvanje radnih mjesta, a za koji se Marić nada da će se pronaći kompromisno rješenje jer ga je nekoliko članica, poput Austrije, odbilo.

Odgovorio je i postoji li bojazan da će mnogi zbog loše sezone, poput iznajmljivača apartmana, potražiti pomoć od države nakon sezone.

-To je sigurno jedna od, neću reći opasnosti, ali izazova cijele situacije. Turistička sezona ove godine sigurno neće biti ni blizu kao prošla. Mi smo kao pretpostavku u našu projekciju BDP-a stavili pad turizma od čak 70 posto, to ima velike reperkusije i na individualne budžete i kreditne obveze pojedinih građana i privatnih iznajmljivača- rekao je Marić.

Dodao je da su moratoriji na kredite krenuli, no smatra da bi banke morale pokazati “više otvorenosti” u vez s tim i pitanjem novih likvidnih sredstava.

-Sve što je u okviru naših mogućnosti i zakonskih aktivnosti ćemo učiniti, nadam se da će banke konačno otkočiti tu kočnicu- kazao je Marić.

Komentirajući izbornu godinu, Marić je kazao da je “logično i opravdano” što će biti kandidat na izbornoj listi HDZ-a.

-Da na neki način podnesem račun. U kojoj izbornoj jedinici i na koje mjesto to će odlučiti vrh stranke- naglasio je Marić.

Na pitanje ako bude na listi V. izborne jedinice, boji li se konkurencije i sukoba s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, Marić je odgovorio da se, dapače, raduje.

-Ne bih rekao sukobu, to je izborna utrka i izborni dueli, sučeljavanja. Imamo puno toga za ponuditi, odnosno reći što je napravljeno i što ćemo napraviti, nije samo pitanje podnošenja računa nego i traženje povjerenja za dalje- istaknuo je Marić.

Na pitanje o aferi Vjetroelektrane, u kojoj je uhićena HDZ-ovka Josipa Rimac, te je li to teret HDZ-u pred izbore, Marić kaže kako o tome nema što dodati.

-Teško mi je osobno procjenjivati efekte tog cijelog predmeta- rekao je.

Složio se da takvi predmeti nisu nikada bili ugodni za Vladu, no smatra da pažnja treba biti okrenuta na gospodarske teme te investicije, strukturne reforme, otpornost, oporavak i gospodarski rast.