Nitko nije ostao žedan

Završilo peto izdanje Krigl festa. Vuković: Svake godine dolazi nam sve više pivovara

Organizatori se nadaju kako će festival postati prepoznatljiva craft scena i da će u budućnosti nastaviti sa širenjem
DSC_7156

U Križu je završilo jošjedno izdanje Krigl festa čiji je domaćin i ove godine bila pivovara Pivski mudraci. Kako nam govori vlasnik Miroslav Vuković, festivalu se svake godine odaziva sve više pivovara.

– Nadam se da će jednog dana ovaj takozvani Krigl fest postati craft scena i da ćemo se širiti.

Pivski mudraci ove su godine posjetiteljima ponudili pale ale, apu, stout i amber, inače svoje četvrto pivo koje su nedavno izbacili.

– Proširili smo se i naše ime – četiri mudraca pivo – zaokružili napokon s četvrtim pivom u ponudi. Trajalo je tri godine, ali postigli smo cilj.

Vuković nam je ovom prilikom otkrio i koja piva preporučuje onima koji će se po prvi puta upoznati s craft scenom.

– Za nekoga tko ulazi u craft scenu preporučujemo pale ale, nakon toga definitivno apu koja je malo aromatična i gorča. Tako da možemo zadovoljiti svačije nepce, kaže Vuković i napominje kako su malo toga promijenili u proizvodnji:

– Od početka smo jedino malo promijenili količine, morali smo nadokupiti opreme da možemo zadovoljiti tržište. Craft scena je velika, ima dosta pivara, a korisnici trebaju prepoznati pivo i vraćati se pivovari koju vole. Treba raditi na tomu.

Pivski mudraci godišnje proizvedu 15 do 20 tisuća litara piva, a nerijetko se traži i koja boca više.

– Jedan mali dio ide na kućnom pragu, više ide za jedan trgovački centar, zatim lokalne kafiće i manifestacije. Tako da se pivo u cijelom obujmu potroši, rekao je Vuković i zaključio kako uskoro planiraju proizvodnju preseliti u veći prostor i također otvoriti kušaonicu.

Intervju
Križ
Naši ljudi našeg kraja