Žalac, Petric i poduzetnici oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura

Ured europskog javnog tužitelja pokrenuo je istragu i zatražio istražni zatvor za osumnjičene u aferi Softver
gabrijela žalac Davor Javorović/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) priopćio je da je pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, ravnatelja SAFU Tomislava Petrica te poduzetnike Marka Jukića i Mladena Šimunca koje sumnjiči da su oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

EPPO je, ne priopćivši identitete uhićenika, izvijestio da je pokrenuo istragu zbog kaznenih djela trgovine utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhićeno u srijedu, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja.

Ravnateljstvo policije je, također ne priopćivši identitete osumnjičenika, izvijestilo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac (42), Petrica (40), Šimunca (52) i Jukića (37) zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

Ravnateljstvo policije je preciziralo da bivšu ministrici sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, a drugoosumnjičenog Tomislava Petrica, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), za zlouporabu položaja i ovlasti.

Policija dodaje da trećeosumnjičenog Mladena Šimunca sumnjiči za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a četvrtosumnjičenog Jukića za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Uz to, policija je podnijela kaznenu prijavu i protiv Šimunčevih i Jukićevih tvrtki.

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) te predsjednica Upravnog vijeća SAFU osiguravala povlašteni položaj za Šimunca i Jukića te za tvrtke povezane s njima. EPPO dodaje da je Žalac osiguravala povlašteni položaj za Šimunca i Jukića i njihove tvrtke tijekom 2017. i 2018. godine, u procesu javne nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem, kada je bivša ministrica bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u  MRRFEU te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

EPPO: Žalac odlučila o kupnji preplaćenog softvera

Europski tužitelj u RH je pojasnio da je povlašteni položaj osiguran prilagođavanjem Planova nabave MRRFEU-a za 2017. i 2018. u korist Šimunca i Jukića te njihovih tvrtki povećanjem planirane procijenjene vrijednosti nabave tog informatičkog sustava, mijenjanjem vrste i načina nabave te prilagođavanjem traženih tehničkih specifikacija programskog rješenja za potrebe MRRRFEU-a informatičkom programu koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju.

– Bivša ministrica je odlučila da će ga MRRFEU kupiti po cijeni znatno višoj od cijene koja se na tržištu može postići za izradu programa takvih tehničkih specifikacija i funkcionalnosti, izvijestio je EPPO.

EPPO sumnja da je Žalac najprije tijekom 2017. donijela odluku o pregovaračkom postupku bez prethodne objave javnog poziva za podnošenje ponuda, precijenjene vrijednosti nabave u iznosu od 9,8 milijuna kuna, a u kojem su postupku na podnošenje ponude pozvane tvrtke povezane sa Šimuncem.

Kako bi osigurala nastavak pregovaračkog postupka javne nabave bez objave poziva za nadmetanje, Žalac je, dodaje EPPO, koristeći autoritet ministrice MRRFEU-a i predsjednice Upravnog vijeća SAFU-a, zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave MFFREU-a financiranih iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave.

– S obzirom na to da je to od njega tražila predsjednica SAFU i ministrica koja Vladi RH predlaže njegovo imenovanje i razrješenje, ravnatelj je pristao te je od stručnih službi SAFU-a zatražio da u primjedbama maksimalno ublaže komentare na dokumentaciju o nabavi i ne navedu izrijekom kako nema temelje za provođenje pregovaračkog postupka bez bez prethodne objave poziva za nadmetanje zbog evidentne povrede Zakona o javnoj nabavi, izvijestio je EPPO.

Nakon što je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave taj postupak nabave poništila zbog povrede Zakona o javnoj nabavi, Žalac i Petric su tijekom 2018. nastavili poduzimati radnje kako bi ugovor bio dodijeljen Šimunčevim tvrtkama, nadodao je EPPO.

Ravnateljstvo policije ističe da je nakon toga tijelo državne uprave 2018. godine provelo prividno uredan postupak javne nabave precijenjene vrijednosti 13 milijuna kuna bez PDV-a, s rokom isporuke od 30 dana, pri čemu su tehničke i funkcionalne specifikacije nabave softvera preuzete iz postupka nabave iz 2017. godine.

EPPO traži pritvor za sve osumnjičenike

Navedene specifikacije su na traženje Žalac i u dogovoru s Petricom prilagođene upravo softveru koji već imaju Šimunčeve tvrtke, dodala je policija.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu tijelu državne uprave u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver kojeg su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. godine.

Ravnateljstvo policije dodaje da su se na otvoreni postupak javne nabave javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocjenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16,2 milijuna kuna, a koja je i plaćena.

– S obzirom da je procjena maksimalne tržišne vrijednosti programa utvrđena u iznosu od 2,7 milijuna kuna s PDV-om, postoji sumnja da je u predmetnom pravnom poslu tijelo državne uprave sklopilo štetan ugovor kojim je isplatilo višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa EU i RH, zaključilo je Ravnateljstvo policije.

EPPO je priopćio da je nabava softvera bila dijelom (85 posto) financirana bespovratnim sredstvima EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te da je 16,2 milijuna kuna uplaćena na Šimunčev i Jukićev račun, a dijelom i podignuta u gotovini.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja u RH.

EPPO je zaključio da će sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Hrvatska
Ostalo