Zakup zemljišta za kampove bit će triput skuplji nego dosad

Turističku branšu, kako se trenutačno čini, čeka osjetno poskupljenje zakupa
plaža more Damir Špehar/PIXSELL

Turističke bi kompanije dogodine konačno mogle imati čistu situaciju oko zemljišta na kojem se nalaze njihovi hoteli, turistička naselja i kampovi, piše Večernji list.

Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji regulira model upravljanja milijunima kvadrata neprivatiziranog turističkog zemljišta, donesen je 2020., a na red su napokon došle i uredbe koje će odrediti način obračuna i iznose zakupnina na maksimalnih 50 godina. Što u njima piše, javnost još ne zna, prijedlozi uredbi trenutačno su na međuresornom usuglašavanju, a u e-savjetovanje uredbe bi mogle, kako doznajemo u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, otprilike za dva mjeseca.

Cilj je da sve postane operativno do početka iduće turističke sezone. Više informacija u tom Ministarstvu ne otkrivaju, međutim, neki su detalji procurili i zainteresirana turistička branša uvelike komentira tu temu i vrti moguće scenarije. Tim više što ih, kako se trenutačno čini, čeka osjetno poskupljenje zakupa.

Prema starom zakonu naknada za korištenje iznosila je, naime, po kvadratu 4,5 kuna godišnje, a sada su za kampove predviđeni otprilike triput viši iznosi. Za hotelsko i zemljište na kojem su turistička naselja pak zamišljen je drukčiji model. Uredba predviđa raspone, i to različito od regije do regije, a konačan iznos određivale bi jedinice lokalne samouprave.

Kao najniži iznos godišnjeg zakupa zemljišta na kojem su hoteli i turistička naselja predlaže se, navodno, od svega nekoliko pa do stotinjak kuna po kvadratu. Najviše bi se zakup turističkog zemljišta plaćao, kako neslužbeno doznajemo, u Istri i na području Splitsko-dalmatinske županije, a u unutrašnjosti, logično, najmanje.

Osim što su propisani minimalni i maksimalno mogući iznosi zakupa, izvan čega jedinice lokalne samouprave neće moći izlaziti, predlagatelji iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predvidjeli su i svojevrsni osigurač kako zakupnine ne bi dovele u ozbiljnije probleme turističke kompanije i ugrozile im poslovanje.

Iznosi zakupnine za hotelsko i zemljište turističkih naselja morali bi tako, kako doznajemo od onih koji su prijedloge uredbi vidjeli, ostati unutar najviše pet posto prihoda kompanije, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Hrvatska
Izbor urednika