Zakon o predškolskom odgoju naišao na niz kritika

Oporbe tvrdi da idu na štetu djece, dok u HDZ-u ističu da će omogućiti bolju dostupnost i kvalitetniji predškolski odgoj i obrazovanje

Marko Lukunić/PIXSELL

Izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju izazvale su niz kritika oporbe koja tvrdi da idu na štetu djece, dok u HDZ-u ističu da će omogućiti bolju dostupnost i kvalitetniji predškolski odgoj i obrazovanje.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak predstavljajući Zakon istaknuo je kako je cilj omogućiti pohađanje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svakom djetetu od 6 mjeseci do polaska u školu.

Zbog nedostatka prostornih uvjeta svakom djetetu nije moguće osigurati upis u vrtić pa se propisuju i kriteriji prednosti pri upisu. Kako bi se povećali kapaciteti predškolskih ustanova osigurano je 1,6 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju i dogradnju vrtića. Time će se do kraja 2026. stvoriti dodatnih 22.500 mjesta u vrtićima odnosno omogućiti da 90 posto djece u dobi od tri godine do polaska u školu može sudjelovati u ranom i predškolskom odgoju, kazao je Paljak.

Trenutno 58 lokalnih jedinica nema ni jedan objekt za predškolski odgoj, dodao je. Paljak je odbacio kao netočnu tvrdnju da se Zakonom ukida pedagoški standard o broju djece po skupinama.

Sabina Glasovac (SDP) smatra da treba osigurati dostupan, priuštiv i kvalitetan predškolski odgoj a da se to ne postiže puštanjem učitelja razredne nastave u vrtiće.

Učiteljima se omogućava zapošljavanje u vrtićima samo ako se na natječaj ne javi osoba koja ispunjava uvjete za odgajatelja, pojasnio Paljak.

Glasovac drži i da se neće osigurati cjenovna prihvatljivost vrtića dok država ne preuzme sufinanciranje predškolskog odgoja .

– Način financiranja koji ovisi o proračunima lokalnih jedinica dovodi do velikih razlika i diskriminacije djece prema mjestu stanovanja i imovinskom status roditelja ali i razlika u plaćama zaposlenika vrtića, kazala je.

Na nedostatak financijskih kapaciteta lokalnih jedinica i potrebu pomoći države upozorio je i Miro Bulj (Most).

Želite samo izgraditi zgade a ne zanima vas kako će se hladni pogon i kadrovi financirati, kazala je Sanja Radolović (SDP).

Bez infrastrukture nema ni sadržaja, odgovorio joj je državni tajnik Paljak. Poručio je također kako će se onim lokalnim jedinicama koja su u financijskim problemima omogućiti sredstva iz državnog proračuna kako za završetak investicija financiranih iz EU za izgradnju dječjih vrtića tako i za fiskalnu održivost dječjih vrtića.

Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je da se predloženim Zakonom ugrožava sigurnost djece jer omogućava uvođenje nestručnog kadra u brigu o djeci i neosiguravanjem jedinstvene cijene za vrtiće za cijelu državu.

– Cilj je samo formalno zadovoljavanje briselskih kriterija, kazala je.

Izmjene Zakona su dva korak nazad, kritizirao je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) naglasivši da Zakon ne podržava ni struka.

Upravo suprotno, Zakon će doprinijeti kvaliteti predškolskog obrazovanja, istaknula je Vesna Bedeković (HDZ).