Za profesore starije od 70 više nema plaće iz proračuna

Njih će, najavili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, izbrisati iz Centralnog obračuna plaća

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je javnim sveučilištima, veleučilištima, visokim školama i fakultetima dopis u kojemu ih obavještava da će obustaviti isplatu plaća iz državnoga proračuna profesorima koji ne udovoljavaju kriterije rada nakon navršene 70. godine.

Njih će, najavili su dekanima i rektorima, izbrisati iz Centralnog obračuna plaća (COP), piše Jutarnji list.

– Ministarstvo će obustaviti obračun te isplatu plaće zaposlenicima visokih učilišta kojima se putem ovog Ministarstva osigurava obračun i isplata plaće iz Državnog proračuna RH kroz sustav COP, ako su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole te su navršili više od 70 godina života, a nije im prestao radni odnos istekom akademske godine u kojoj su navršili 70 godina života, stoji u dopisu Ministarstva.

Kako objašnjavaju, utvrdili su da su COP-u evidentirani zaposlenici visokih učilišta koji su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole, iako njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života, dakle istim danom prestaju biti u radnom odnosu i na odgovarajućem znanstvenom-nastavnom i nastavnom radnom mjestu koje se financira sredstvima državnog proračuna.

U Ministarstvu se pozivaju na Državni inspektorat koji je, nakon inspekcijskog nadzora pokrenutog zbog dobnog prekoračenja rada profesora Fakulteta hrvatskih studija i prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića, utvrdio kako Čović ne udovoljava uvjetima rada jer je u trenutku sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme imao više od 70 godina.

Podsjećaju kako je Državni inspektorat utvrdio kako je zasnivanje takvog radnog odnosa protivno odluci Ustavnog suda iz kolovoza 2014., kao i odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, donosi Jutarnji list.