Nije bezazleno

Vozači koji pate od alergije na pelud mogu biti jednako skloni nesrećama kao i pijani

Zbog samo jednog kihanja pri brzini od 100 km/h vozač može voziti naslijepo i do 30 metara
alergija

Istraživanje je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na pelud potencijalno jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači, jer zbog samo jednog kihanja pri brzini od 100 km/h vozač može voziti naslijepo i do 30 metara, podaci su njemačke agencije TÜV.

Premda određeni lijekovi mogu pomoći kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuju provjeru integriranih kabinskih zračnih filtara koji zadržavaju neželjene komponente iz zraka poput peludi, prašine, bakterija ili alergena izvana. Dok novi filtri sprečavaju ulazak peludi i prašine u kabinu automobila, filtri koji dugo nisu mijenjani mogu se začepiti i postati leglo plijesni i ostalih spora. I antibakterijski i fungicidni premazi filtra prestaju biti učinkoviti nakon dugog razdoblja korištenja. Stoga bi se novi filtri obavezno trebali provjeriti čim koncentracija peludi dosegne vrhunac.

Stručnjaci savjetuju da se filtri u automobilima zamijene svakih 15.000 km te dodaju da bi ih i vozači koji ne prijeđu toliku kilometražu trebali promijeniti barem jednom godišnje kako bi se zajamčila njihova učinkovitost, preporučuju njemački stručnjaci.

– To se obično obavlja u sklopu tehničkog pregleda, podsjeća tehnički inspektor TÜV-a Vincenzo Lucà. No ako ste prisiljeni svakodnevno voziti kroz područja puna peludi, možda ćete morati promijeniti automobil.

Samo je nekoliko modela automobila koji vlasnicima omogućuju da sami jednostavno isključe i uključe filtre. Većina vozača svoj će automobil morati odvesti u  mehaničarsku radionicu radi zamjene. Takozvani multifilteri s aktivnim ugljenom mogu se naknadno ugraditi u mnoge modele vozila, premda je takva opcija nešto skuplja. Filtri s aktivnim ugljenom, osim od peludi i prašine izvana, istodobno štite od neugodnih mirisa i određenih kontaminanata.

Patite li od peludne groznice nastojte izbjegavati parkiranje ispod drveća za vrijeme peludne sezone, jer bi u suprotnome kad se vratite vaš automobil mogao biti prekriven cvjetovima koji padnu s drveća i posljedično prepun peludi. Da biste simptome alergije sveli na minimum trebali biste izbjegavati izravan kontakt s peludi. Nakon boravka vani, jaknu stavite u prtljažnik automobila da pelud s nje ne biste prenijeli u kabinu vozila. Usto je za vrijeme vožnje prozore najbolje držati zatvorenima, jednako kao i krovni prozor, ako ga automobil ima.

Hrvatska
Zanimljivosti