Inventura državnih nekretnina

Vlada osniva Registar nekretnina

Registar će sadržavati podatke o svim stanovima, poslovnim prostorima i zemljištu u državnom vlasništvu i bit će podloga za učinkovito upravljanje
branko bačić Goran Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić započeo je s velikom inventurom državnih nekretnina. Okosnica priče je izrada središnjeg registra državne imovine za koji je već provedena javna nabava i odabran izvođač, piše Jutarnji list.

Registar će sadržavati podatke o svim stanovima, poslovnim prostorima i zemljištu u državnom vlasništvu i bit će podloga za učinkovito upravljanje. U središnji registar će ući nekretnine koje se i sada vode u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ali i one kojima trenutačno upravljaju druga ministarstva, od socijalne skrbi, unutarnjih poslova, do obrane i svih drugih.

Registar će imati više funkcija, a kroz njega će se moći organizirati dražbe kao što ih sada FINA provodi s ovrhama. Takve će dražbe biti puno transparentnije od ovih koje se sada rade s kuvertama. Registar će biti javan, vidjet će se sve nekretnine, a zaštićeni će biti samo oni podaci koji se zbog različitih zakonskih osnova ne mogu objaviti. Trenutačno nitko ne može reći koliko država točno nekretnina ima u svome vlasništvu i to zato što evidencija postoji samo u Bačićevu ministarstvu.

A na upravljanju Ministarstva državne imovine ili Državnih nekretnina d.o.o. su 7062 stana, 5874 poslovna prostora i 15.000 katastarskih čestica zemljišta, pri čemu je stvarna brojka možda i deset puta veća. Problem kod evidencije zemljišta je taj što je Bačićevo ministarstvo nadležno za građevinsko zemljište, a za poljoprivredno je Ministarstvo poljoprivrede, no lokalna tijela vlasti stalno mijenjaju prostorne planove, pa time i status zemljišta, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Aktualno
Hrvatska