Visoki kazneni sud naložio nižem novu raspravu je li Zavadlav planirao osvetu

Prizivni sud smatra kako utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka
filip zavadlav Ivo Čagalj/PIXSELL

Visoki kazneni sud ukinuo je dio prvostupanjske presude Filipu Zavadlavu, nepravomoćno osuđenom na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva, oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata te njega osobno.

Ne navodeći optuženikov identitet, iz suda su podsjetili kako se Zavadlav tereti da se kretao gradom naoružan automatskom puškom te da je ubio dvojicu muškaraca koji su došli na motociklu, nakon čega je ubio još jednog koji je također naišao na motociklu. Potom se udaljio, a pušku odbacio u kontejner.

Prizivni sud smatra kako utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.

Splitski Županijski sud stoga će odlukom Visokog kaznenog suda, u odnosu na ukinuti dio, iznova provesti raspravu i donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti. Posebnu pažnju pritom treba posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za ubojstvo tri osobe.

Visoki sud u svojoj odluci naglašava kako se osuda zbog ukidanja dijela prvostupanjske presude odnosi na dva kaznena djela.

Pritom navodi da je kao olakotna okolnost ocijenjena Zavadlavova bitna smanjena ubrojivost te teške osobne i obiteljske prilike, dok je otegotnim ocijenjena njegova dosadašnja višestruka osuđivanost.

Nadodaje kako je prvostupanjski sud pravilno utvrdio kazne za djela koja je počinio Zavadlav, pa je prihvatio kazne zatvora od dvije godine za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine te jedne godine za nedozvoljeno posjedovanje oružja, osudivši ga na jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci.

Zavadlav (26) je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Nakon krvoprolića, predao se policiji samo nekoliko sati nakon što je ubio trojicu, naočigled šokiranih građana.

Za svako od ubojstava dobio je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Hrvatska
Ostalo