Kulturno bogatstvo Posavskih Brega

VIDEO: KUD OSS Posavski Bregi već 90 godina čuva tradiciju i običaje svoga kraja

KUD OSS Posavski Bregi dokazuje kako je moguće u moderno doba sačuvati bogatstvo prošlosti i prenijeti ga na buduće generacije
DSC_6516

U srcu Posavskih Brega, Kulturno-umjetničko društvo Ogranak seljačke sloge Posavski Bregi već devet desetljeća čuva i njeguje bogatu kulturnu baštinu posavske regije. Osnovano daleke 1934. godine, ovo društvo postalo je simbol očuvanja izvornih posavskih pjesama, plesova i običaja.

Kroz 90 plodnih godina, KUD je stekao ugled na brojnim smotrama kako u Hrvatskoj, tako i izvan njenih granica. Značajan trenutak u povijesti društva dogodio se 1987. kada je Hrvatski radio u Posavskim Bregima tonski zabilježio 70 zavičajnih pjesama i plesova. Na temelju tih zapisa, 2001. godine izdani su CD i kaseta “I ja jesam posavačko dete”, što je dodatno obogatilo rad društva.

KUD se posebno ponosi organizacijom Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske, jedinstvenog događaja na kojem sudjeluju isključivo muške pjevačke skupine iz različitih KUD-ova. Uz to, društvo je izdalo etnografsku mapu “S onu stranu Savice” i niz nosača zvuka koji dokumentiraju lokalne crkvene i tradicijske pjesme.

Napori društva nisu ograničeni samo na očuvanje tradicije, već se ulaže i u obrazovanje mladih. Formiranjem mlađe tamburaške skupine i aktiviranjem dječjih skupina, KUD “Ogranak seljačke sloge” osigurava da nova generacija nastavi njegovati i čuvati kulturnu baštinu.

Kulturna baština koju KUD „Ogranak seljačke sloge“ čuva, poštuje i voli neizmjerno je važna za identitet svih njenih članova, a ovo društvo dokazuje kako je moguće u moderno doba sačuvati bogatstvo prošlosti i prenijeti ga na buduće generacije.

Događanja
Ivanić-Grad
Izbor urednika
Naši ljudi našeg kraja