Uz nove postrožene mjere, razmišlja se i o kaznama za građane koji ih se ne pridržavaju

Za zdravlje građana svaki luksuz društvenog kontakta koji nije nužan je nebitan, poručio je premijer Andrej Plenković

Željko Lukunić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obznanio je kako se Hrvatska od subote nalazi u novom mini lockdownu. Život kakav smo živjeli od svibnja kada je započelo popuštanje mjera, postat će stvar prošlosti, jer od 28. studenoga moramo se priviknuti na “novo normalno” u kojem neće biti ispijanja kava po lokalima, ručkova u restoranima, kao i odlazaka na fitness ili u teretane. Sportska natjecanja obustavljaju se izuzev prvoligaša. Takav nas režim očekuje u naredna četiri tjedna, sve do 21. prosinca.

-Svaki društveni kontakt, to znači biti s nekim na večeri, na fešti, u kafiću, disku ili drugdje, u ovom trenutku je luksuz koji je irelevantan. Za zdravlje građana svaki luksuz društvenog kontakta koji nije nužan je nebitan. Sve što možete izbjeći, a da nije nužno, nije posao i nije obrazovanje u ovom trenutku je nebitno- naglasio je premijer.

Između ostaloga, premijer Plenković kazao je predstavljajući mjere kako se razmišljaju i o uvođenju kazni za građane koji se ne pridržavaju mjera, što je jedna od aktivnosti koju će “nerado poduzeti”.

-Bitka protiv covida-19 temeljena je na povjerenju, solidarnosti i razumijevanju specifičnosti bitke s virusom koji prelazi kontaktima s jednog na drugog čovjeka. Vrlo nezahvalan protivnik. Kao Vlada nismo sretni ako moramo ići s mjerama koje će imati sankcije protiv građana jer imamo povjerenja u naš narod- istaknuo je premijer.

Kako bi pomogli privatnom sektoru, kao što je to bilo na proljeće, primjenjivat će se mjera od 4000 kuna kao naknada poslodavcima za plaće radnika, a na dnevnom redu bit će i dodatne mjere za pojedine grane gospodarstva, poručio je Plenković.