Hrvatska u mini lockdownu. Donosimo detalje

Evo na što se sve moramo pripremiti od subote

Željko Lukunić/PIXSELL

Kako je najavljeno, premijer Andrej Plenković predstavio je novi set epidemioloških mjera koje su na snazi od 28. studenoga.

– Kada je riječ o zdravlju, naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta: da provodimo mjere o kojima danas govorimo, da proširimo krug testiranja, da održimo zdravstveni sustav i njegove kapacitete te da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva. Uspjeh po sve četiri točke, uz osobnu odgovornost svakoga od nas, jamčit će uspjeh borbe protiv COVIDA-19, rekao je Plenković.

Novo u novom normalnom

Prema novim mjerama zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mjestu, dok na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba. Javna okupljanja i svečanosti svih vrste mogu trajati najdulje do 22 sata uz obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće držati distancu od najmanje 1,5 metar.

– Na okupljanjima koja su dopuštena za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje četiri kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju, redovito provjetravaju te da na okupljanju ne bude prisutno više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, objasnio je Plenković.

Također, obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti, dok na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganju urni može biti najviše 25 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Zatvaraju se ugostiteljski objekti, pekarnice imaju novo radno vrijeme

Po pitanju javnog prijevoza popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a prijevoznici su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika. Vozači, ostali zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu, a kontrolu će provoditi inspektori Ministarstva prometa, Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata i policijski službenici, nastavio je Plenković.

– Kada je riječ o prodavaonicama, trgovini i trgovačkim centrima, na ulazu se mora jasno istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Također je obavezna primjena pojačanih mjera higijene i svakodnevnog čišćenja prostora uz redovito provjetravanje i dovoljan broj punktova s dezinfekcijskih sredstvima za ruke.

Uz to se ograničava rad pekarnica te trgovina kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata, prodaja alkohola zabranjena je od 22 do 6 sati, a obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje.

– Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, dakle restorana i kafića, osim iz skupina hoteli i kampovi koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Istodobno, ugostiteljskim objektima iz skupine restorani, catering objekti, kavane, pivnice, buffeti, krčme, konobe i ostalo iz skupine barovi, dozvoljena je priprema i dostava hrane u radnom vremenu kao da covida nema, naveo je Plenković te nadodao kako se dostava vrši uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, osobnim preuzimanjem, dostavom te drive-in uslugama.

Obustavlja se i održavanje sajmova te drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Tribine i dalje prazne, ograničena rekreacija i kultura

Novi set mjera obustavlja sportska natjecanja i treninge osim za sportaše prve, druge i treće kategorije, kako u pojedinačnim sportovima tako i u seniorskim ekipama u najvišem stupnju natjecanja. Natjecanja i treninzi i dalje su bez gledatelja, a zatvaraju se teretane, fitness centri te sportski i rekreacijski centri.

U domeni kulture obustavljaju se sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe, programi i manifestacije te probe amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove, pa tako i one crkvene. Obustavljaju se i izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela koje uključuju orkestre i zborove, konkretno opere i mjuzikli, a profesionalne umjetničke izvedbe i programi koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno-scenskih djela ograničene su radnim vremenom i brojem sudionika.

Zabranjuje se konzumacija hrane i pića tijekom kino projekcija, s time da u kino, kao u kazalište i na koncert može ući točno određen broj osoba, sukladno epidemiološkim preporukama, broju kvadrata i prodanim ulaznicama.

Ograničenja vrijede i za misna slavlja

Dok se zatvaraju dječje i druge igraonice te organizirane plesne škole, škole stranih jezika svoju djelatnost mogu obavljati isključivo online. Autoškole će teoretski dio nastave provoditi online, a vožnju uz poštivanje epidemioloških mjera.

– Za misna slavlja preporuka je da se, kad god je to moguće, prenose putem radija, TV programa i drugih načina koji će omogućiti vjernicima prisustvovanje misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte. Za misna slavlja vrijedi jednako ograničenje od 25 ljudi, napomenuo je premijer.

Odgovornost donosi i obveze

Kako je izvijestio premijer, obveze za poslodavce su zabrana dolaska na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, smetnje s dišnim organima, suhi kašalj i kratki dah. Dužni su smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, s obzirom na narav posla uvesti rad od kuće, klizno radno vrijeme, smjenski rad i rad u skupinama, smanjiti broj fizičkih sastanaka i redovito provjetravati prostore.

Također, obaveza je stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina.

– Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se do tada dnevni broj zaraženih dovoljno spusti, onda možemo razmišljati, sukladno preporukama epidemiologa u tom trenutku, da se dio mjera ukine ili suspendira. U protivnom će i dalje ostati na snazi zbog toga napominjem da je osobna odgovornost u svim ovim okolnostima najvažnija, zaključio je Plenković istaknuvši da će se paralelno povećati broj testiranja.