Ne osjećaju se krivima

Uskoro početak dokaznog postupka u slučaju optuženih Hrvata u Zambiji

Svi su se izjasnili da se ne smatraju krivima i da razumiju optužnicu
Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora Emica Elveđi/PIXSELL

Osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovinu ljudima nakon što su iz DR Konga posvojili četvero djece u ponedjeljak su se na visokom sudu u Ndoli izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret, saznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Četiri hrvatska para danas su se prvi puta pojavila pred Visokim sudom, kamo je premješteno suđenje s nižestupanjskog suda. Svi su se izjasnili da se ne smatraju krivima i da razumiju optužnicu. Iduća ročišta zakazana su za srijedu, četvrtak i petak idući tjedan. Tada se očekuje početak dokaznog postupka, odnosno saslušavanje svjedoka optužbe. Hrvatskim državljanima sud je dopustio prevođenje postupka na hrvatski jezik.

Krivnju je na današnjem ročištu negirala i imigracijska službenica Zambije koja je suoptužena s hrvatskim parovima. Sud je u ponedjeljak prihvatio i proširenje optužnice na desetu osobu, državljanina DR Konga s prebivalištem u Zambiji.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovo su pušteni da se brane sa slobode.

Aktualno
Hrvatska