USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice atentatora iz odmazde

Na meti osmočlane zločinačke skupine, koju predvode Viktor Milaković i Leo Zdenjak, bili su članovi obitelji optuženih narkobosova Tomislava Sučića i Tomislava Sablje
tebra Davor Puklavec/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana za koje se sumnja da su kao nositelji organiziranog kriminaliteta u sklopu zločinačke organizacije planirali ubojstva trojice muškaraca radi odmazde.

Ravnateljstvo policije preciziralo je kako su zagrebački PNUSKOK i policajci Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, u koordinaciji s USKOK-om i novozagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom dovršili kriminalističko istraživanje nad osam osoba u dobi između 25 i 48 godina.

USKOK je izvijestio da se članovi osmočlane skupina, uhićeni u srijedu poslijepodne, sumnjiče za pokušaj teškog ubojstva, poticanje na teško ubojstvo, pomaganje u teškom ubojstvu, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari koja su počinjena u sastavu zločinačkog udruženja.

USKOK i policija priopćili su da su trojica osumnjičenika, starosti 30, 36 i 31 godinu, od prosinca 2020. do kraja prosinca ove godine u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike stare 25, 48, 44, 30 i 32 godine te druge za sada nepoznate osobe radi odmazde nad dvojicom muškaraca zbog njihovih fizičkih napada i ponižavanja 31-godišnjeg osnivača zločinačke skupine za vrijeme dok su se nalazili u istražnom zatvoru te zbog odmazde nad još jednim muškarcem zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom koje je imao s 36-godišnjim organizatorom skupine.

Mediji: Na meti skupine članovi obitelji optuženih narkobosova

Prema pisanju medija, na meti osmočlane zločinačke skupine, koju predvode Viktor Milaković i Leo Zdenjak, bili su članovi obitelji optuženih narkobosova Tomislava Sučića i Tomislava Sablje.

Sučić je uhićen u srpnju 2019. godine u akciji policije i USKOK-a kodnog imena Tebra, s Tomislavom Sabljom i Đorđem Vuletićem, poznatog iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije.

USKOK otprije tereti Sučića i Sablju da su od 2016. do 2019. organizirali krijumčarenje 15,7 tona marihuane i 1,3 kilograma kokaina u Hrvatsku iz Albanije. Pritom su, tvrdi USKOK, njih dvojica te ostalih 18 osumnjičenika zaradili oko 85 milijuna kuna.

Tužiteljstvo i policija su, ne navodeći identitete osumnjičenika ni meta njihovih napada, precizirali kako su trojica osnivača zločinačkog udruženja angažirali 25-godišnjaka da izvrši napad na članove obitelji Sučića i Sablje koji su se tada nalazili u istražnom zatvoru, a osumnjičenog 48-godišnjaka za napad na trećeg muškarca koji je bio u sukobu s osumnjičenim 36-godišnjakom.

Dodaju kako su napadi planirani postavljanjem eksploziva ispred  stanova Sučićeve i Sabljine obitelji te da su trojica osnivača zločinačkog udruženja angažirali 44-godišnjaka da osigura eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju napada, dok su putem 25-godišnjaka angažirali 30-godišnjaka i 32-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe za utvrđivanje identiteta osoba na koje se trebaju izvršiti napadi kao i za nadzor njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja.

USKOK je izvijestio da je 31-godišnjak sa svojim 30-godišnjim kumom dogovorio da će postavljanjem eksploziva ispred stana Sučićeve obitelji na Laništu ubiti njegovu izvanbračnu suprugu i dvoje maloljetne djece, kao i da će postavljanjem eksploziva ispred stana Sabljine obitelji usmrtiti članove njegove obitelji.

Tužiteljstvo je preciziralo da je 30-godišnjak od 44-godišnjaka nabavio pet kilograma vojnog eksploziva dok je 31-godišnjak pribavio šifru ulaznih vrata stambene zgrade u kojoj živi Sučićeva obitelj, a 25-godišnjak je bio zadužen za utvrđivanje identiteta članova obitelji, njihovog kretanja i životnih navika te točnog mjesta stanovanja.

U tu svrhu, ističe USKOK, 25-godišnjak se najprije osobno susreo sa Sučićevom izvanbračnom suprugom, a potom su 30-godišnjak i dvije nepoznate osobe, koristeći vozilo koje im je prethodno nabavio 32-godišnjak, u dva navrata dolazili do stana na Laništu te su, koristeći se šifrom ulaznih vrata, ulazili u zgradu radi utvrđivanja točnog mjesta stanovanja.

Potom je, dodaju USKOK i policija, 25-godišnjak ispred ulaznih vrata Sučićeve obitelji postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva i aktivirao ga sporogorećim štapinom.

Uslijed aktiviranja eksplozije 31. svibnja ove godine došlo je do oštećenja većeg dijela stana Sučićeve obitelji, a izvanbračna supruga kojoj su se željeli osvetiti zadobila je ozljede u predjelu nosa i lica dok do težih posljedica po nju i njezinu djecu nije došlo jer se udaljila od ulaznih vrata stana i sklonila u kuhinju nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina ispred ulaznih vrata stana.

U eksploziji oštećeno devet stanova 

Policija i tužiteljstvo ističu da je uslijed eksplozije oštećeno i devet stanova na istom katu zgrade dok su hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećena od prvog do šestog kata, čime je prouzročena materijalna šteta od najmanje 1,1 milijun kuna.

USKOK i policija su, priopćivši detalje pokušaja napada na Sabljinu obitelj, precizirali da je 30-godišnjak u cilju pripreme te osvete uputio 25-godišnjaka da obiđe jednu zagrebačku ulicu radi utvrđivanja točne adrese stanovanja Sabljine obitelji. Dodaju da je 25-godišnjak najprije sam obišao tu ulicu, a onda potom i s 32-godišnjakom, ali do utvrđivanja točne adrese nije došlo jer je 25-godišnjak istog dana uhićen.

Uz to, USKOK i policija sumnjiče 36-godišnjaka da je u dogovoru s 30-godišnjakom namjeravao ubiti hrvatskog državljanina zbog ranijih sukoba povezanih s ilegalnom trgovinom drogom. Mediji pišu da je na meti skupine bio Alen Beličev koji je prije bio osuđen zbog zlouporabe droge.

Preciziraju kako je 36-godišnjak radi realizacije dogovora angažirao 48-godišnjaka da za 15.000 eura ubije Beličeva te mu je predao predujam od 5850 eura i 50 grama kokaina dok je 30-godišnjak na dječjem igralištu u blizini jednog zagrebačkog trgovačkog centra ostavio revolver kojeg je 48-godišnjak istog dana i preuzeo.

Osumnjičeni 48-godišnjak je, dodaje USKOK, dva dana obilazio adresu stanovanja mete napada do kojeg nije došlo jer je Beličev u tim trenucima bio izvan Hrvatske. Potom je 48-godišnjak vratio revolver organizatorima napada, a nakon što je idućeg mjeseca saznao da se Beličev uskoro vraća u Hrvatsku, što je prenio 36-godišnjaku, od njega je zatražio da mu ponovno osigura revolver kako bi mogao izvršiti napad.

Nakon toga je 36-godišnjak u dogovoru s 30-godišnjakom nabavio revolver od 44-godišnjaka, koji ga je istog dana na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Velikoj Gorici, predao 48-godišnjaku koji je ponovno obišao adresu stanovanja osobe koju je namjeravao ubiti, ali do napada nije došlo jer meta napada ni taj dan nije bila u svojem domu.

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da su tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene pretrage domova, vozila i osoba te je pronađeno i privremeno oduzeto nekoliko pištolja, streljivo, više mobitela, novac u raznim valutama, skupocjeni satovi, detonatorska kapisla s vodičima, razni preinačeni i pripremljeni dijelovi podesni za daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, mitraljez s pripadajućim streljivom i opremom, automatska puška, digitalne vage i razne droge, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri te nekoliko automobila visoke klase.

Policija je priopćila da su policajci, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, predali 30-godišnjaka, 36-godišnjaka, 48-godišnjaka i 44-godišnjaka pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave podnijeli USKOK-u.

Dodaje i da je jedan osumnjičenik trenutno nedostupan redarstvenim vlastima dok se 31-godišnjak, 25-godišnjak i 30-godišnjak od ranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora. Također, zbog čuvanja predmeta nastalih kaznenim djelom, policija će protiv osumnjičenog 37-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

USKOK je izvijestio da je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika dok su preostali okrivljenici ranije lišeni slobode u drugim predmetima.

Crna kronika
Grad Zagreb
Hrvatska