U Pisarovini održana biciklijada putevima roda

Četvrta biciklijada „Put bijele rode“ okupila je ljubitelje sporta, prirode i rekreacije, od najmlađih do najstarijih, iz Karlovca, Zagreba, Jastrebarskog, Pisarovine pa čak i otoka Ugljana. Stotinjak profesionalaca i amatera, uživalo je vozeći od centra općine Pisarovina kroz netaknute dijelove prirode uz rijeku Kupu sve do zavičajnog muzeja Donja Kupčina. Duljina staze bila je 12 kilometara, a prije cilja biciklisti su se zaustavili kod crkve sv. Marije Magdalene gdje je slijedio je blagoslov bicikala i sudionika.

U biciklijadi je sudjelovala izaslanica župana Zagrebačke županije i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović koja je pozdravila sve nazočne i izrazila zadovoljstvo što je sudjelovala po prvi put na ovoj biciklijadi.

Kao i svaki put, sudjelovali su i načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić i zamjenica načelnika Štefica Radinić te predsjednik Općinskog vijeća Tomo Smolković. Za sudionike je pripremljeno kratko predavanje o rodama koje je održao v.d. ravnatelja Boris Gerenčević i naglasio da je Donja Kupčina selo s najvećim brojem gnijezda roda u Zagrebačkoj županiji te da se ustanova brine za očuvanje roda, a vlasnicima kuća na kojima se nalaze gnijezda roda pomaže svake godine novčanom naknadom.

Zanimljiva je bila prezentacija Matije Vujanića iz Pisarovine koji je prekrasnim fotografijama i dogodovštinama opisao svoj boravak kao volontera u misijama u Tanzaniji i turistički posjet Zanzibaru te nam približio jedan mali dio Afrike iz koje nam se rode vraćaju svake godine.