U ožujku natječaji za obnovu i revitalizaciju poljoprivrednih gospodarstava nakon potresa

Osim mjere 5 "teške" 120 milijuna kuna, Ministarstvo radi na okviru potpore poljoprivrednoj proizvodnji i drvoprerađivačkoj industriji te ulaganja u izvorne i zaštićene pasmine
Ministrica Vučković obišla Petrinju gdje je izmješten ured Ministarstva poljoprivrede Željko Hladika/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je da će natječaji namijenjeni obnovi i revitalizaciji poljoprivrednih gospodarstava na potresu pogođenim područjima biti objavljeni u ožujku.

Natječaj za mjeru 5 (Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti) s pojednostavljenim procedurama je u procesu usklađivanja sa Europskom komisijom i načelno je spreman, kazala je Vučković.

– Pripremili smo alokaciju određenu za njega, otprilike 120 milijuna kuna. Natječaj će biti namijenjen obnovi proizvodnog potencijala na urušenim gospodarstvima i gospodarskim objektima, za izgubljenu stoku i usjeve koji trpe štetu, istaknula je.

Osim mjere 5, kako je navela, Ministarstvo radi i predlaže mjere u okviru radne skupine za revitalizaciju koju vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo gospodarstva. Tako će osnovna mjera za obnovu biti nadopunjena projektima i programima koji mogu na odgovarajući način poduprijeti poljoprivrednu proizvodnju i drvoprerađivačku industriju u kraju pogođenom potresom. Također potaknut će se i daljnja ulaganja u izvorne i zaštićene pasmine, zaključila je Vučković.

Agro
Hrvatska