U Lukarišću otvoreno novo dječje igralište

Investicija vrijedna 430 tisuća kuna razveselit će dugoselske mališane

Lokalna akcijska grupa „Prigorje“ provela je 2019. godine natječaj iz Programa ruralnog razvoja, za provedbu tipa operacije 2.1.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnim usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u naselju Lukarišće“. Projekt ukupne vrijednosti 430.008 kuna sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 233.493 kune, Grada Dugog Sela u iznosu od 170.521 kunu te uz potporu proračuna RH u iznosu od 25.943 kune.

-Djeca su naša budućnost i uvijek su nam na prvom mjestu. Na području grada trenutno je oko 20 dječjih igrališta, a svaku novu investiciju radimo planirano u cilju poboljšanja gradske infrastrukture. Svakim novim korakom želimo Dugo Selo kontinuirano graditi u smjeru grada privlačnog za život mladim obiteljima i sa svim sadržajima modernog života- rekao je gradonačelnik Nenad Panian.

-Kontinuirano radimo na povećanju kapaciteta vrtića na području Grada jer ne želimo da niti jedno dijete ne ostane bez mjesta. Sufinanciramo i rad privatnih vrtića, proširujemo i razvijamo programe za predškolski odgoj, a u osnovnim školama sufinanciramo produženi boravak djece. U fazi smo izrade još nekoliko obrazovnih objekata i objekata za izvannastavne aktivnosti. Dugo Selo je grad mladih i grad za obitelj i trudit ćemo se pružati im što više- istaknuo je Panian.

Glavni cilj ovog projekta je poticanje lokalnog razvoja u ruralnim područjima te poboljšanje uvjeta i kvalitete života kao i aktivno provođenje slobodnog vremena djece i mladeži na području naselja i okolice. „U okviru Programa ruralnog razvoja mnogo je mogućnosti za iskorištavanje mjera i dobivanje sredstava za ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Ovo je samo jedan od primjera kako naša Lokalna akcijska grupa radi na unapređenju kvalitete života i pridonosi razvoju lokalne samouprave. Temelj njihovog rada i jest LEADER pristup – veze između akcija u ruralnom razvoju te smo tako uvidjeli rastuće potrebe u Dugom Selu. Doseljavanjem mladog stanovništva posljednjih nekoliko godina, narastao je i broj djece te su kapaciteti vrtića prešli granice. To je bila motivacija za povlačenje sredstava iz EU fonda“, rekao je Panian.

Izgradnjom igrališta osiguran je siguran prostor za igre i boravak na otvorenom za osnovnoškolsku djecu i djecu manjeg uzrasta u pratnji roditelja gdje će provoditi vrijeme na uređenom i suvremeno opremljenom dječjem igralištu.

-S obzirom na sam razvoj grada, a time i povećanje broja stanovnika te razvoj prometa, djeca će se moći igrati na zaštićenom terenu, a ne na cesti, kolniku ili nekim drugim neprimjerenim mjestima, zgradama i prostorima koji nemaju dobar utjecaj na djecu i mladež- kazala je voditeljica projekta Jadranka Robić.

Igralište se izgradilo na zemljištu u blizini zgrade Područnog odjeljenja Lukarišće Dječjeg vrtića Dugo Selo, gdje se u doglednoj budućnosti planira budući Društveni dom Lukarišće.

-Ukupna površina igrališta je 145 m2, od čega je 128 m2 područje za igre s loptom s podom od umjetne trave- rekla je Robić te dodala kako je igralište opremljeno kombiniranim igralom (toranj s krovom, spiralni tobogan, kosa ploča s užetom za penjanje, stepenice s rukohvatima i dvije ljuljačke), njihalice na jednoj opruzi, klackalice i ljuljačke s košarom (gnijezdo).

Igralište je ograđeno s dodatnim hortikulturnim uređenjem te se tako osigurao siguran prostor koji će djeca moći koristiti minimalno 300 dana u godini. Bit će na raspolaganju cjelokupnom stanovništvu, a i udrugama za provođenje raznih aktivnosti edukativne naravi.