U Hrvatskoj dosad 54 slučaja gripe

Za ovu sezonu gripe je nabavljeno i distribuirano 600.000 doza četverovalentnog cjepiva a dosad je potrošena polovica

Ivo Čagalj/PIXSELL

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj su dosad zabilježena 54 slučaja gripe, zasad je riječ o sporadičnoj pojavi iako su stvarni brojevi i do četiri puta veći, izjavila je za Hinu epidemiologinja Goranka Petrović.

-Brojevi ukazuju na to da u Hrvatsku nije stigao epidemijski oblik, već da je riječ o sporadičnoj pojavi gripe. Prikupljeni podaci ukazuju na trend a riječ je o kliničkim prijavama dok su stvarni brojevi tri do četiri puta veći- rekla je epidemiologinja Goranka Petrović.

Najčešće je prijavljen virus gripe tipa A, a prevladava podtip H3N2. Druge virusne skupine više cirkuliraju u ostalim europskim državama, no kod nas su zabilježeni i podtip virusa A H1N1 te tip B. Veće brojke očekuju se iza blagdana, dodala je Petrović.

Gripa uglavnom naglo nastupa s povišenom temperaturom i općim simptomima kao što su glavobolja, bolovi u mišićima, slabost u cijelom tijelu i suhi kašalj. Virus pogađa i mlađe i starije, no potencijalne komplikacije kao što su upala pluća su moguće kod osoba starije dobi i kod osoba s kroničnim bolestima.

-Gripa nije bila aktualna dvije godine i ljudi nisu bili u doticaju s virusom, što je rezultiralo imunološki zaboravom. Upravo zato postoji mogućnost da će brojke rasti kao i u ostatku Europe- kaže epidemiologinja.

Za ovu sezonu gripe je nabavljeno i distribuirano 600.000 doza četverovalentnog cjepiva a dosad je potrošena polovica, pa se građani i nadalje mogu cijepiti kod svog izabranog doktora ili u županijskim zavodima uz prethodnu najavu. Cijepiti se mogu i osobe koje nisu u rizičnim skupinama uz naknadu od 45,45 kuna.

Petrović kaže i kako je u Hrvatskoj trenutno dosta zaraženih respiratornim sincicijskim virusom.

-Virus pogađa najmlađu djecu s određenim tipom bronchiolitisa, naročito onu mlađu od godinu dana- rekla je Petrović.