U Dubrovniku svečano otvorena 1048. Festa svetog Vlaha

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkoga zaštitnika svetoga Vlaha u nedjelju popodne je na  daašnji blagdan Kandelore (Svijećnica) u Dubrovniku otvorena 1048. Festa sv. Vlaha. Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave – festanjuli, pomorac kapetan Ivica Đurđević-Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom “Živio sveti Vlaho!”, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je okupljeno mnoštvo. Uzinić je tom prigodom rekao kako se istog dana obilježava i Dan života, a ovu godinu je Biskupska konferencija posvetila starijim osobama, odnosno poslanju djedova i baka.

-Zamišljamo svetoga Vlaha kao dobroga starca. Sveti Vlaho je star, ali nije ostario, jer je prignut na ovaj grad i njegove stanovnike. Nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja, već je prisutan u životu svakoga od nas, šeta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim. On je star, ali je zapravo mlad, uvijek mlad, jer svjedoči evanđelje Isusa Krista- istaknuo je biskup Uzinić.

“Ostarjela” Crkva prignuta je na sebe samu, začahurena u tradiciji

Kako je rekao “ostarjela Crkva prignuta je na sebe samu, začahurena u tradiciji i nije sposobna osluškivati Duha Svetoga i time biti u službi ljudi i našega vremena”.

-Mlada smo država, ali star narod i društvo. Kao i Europa, koja je ostarjela. Sve nas je manje. Zašto smo ostarjeli? Možda jer su nam neki drugi interesi bili ispred onog ‘darovati se i služiti’. Neka nam sveti Vlaho opet zasja primjerom i zagovorom, kako ne bismo bili ostarjeli, već svatko od nas se stavio u službu drugih i ljubavi. Kako je to činio sveti Vlaho, a prije njega Isus Krist- poručio je biskup Uzinić.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Toma Lučić okupljenom je puku pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti. Nakon toga su blagoslovljeni darovi, a na koncu su iz ruku biskupa Uzinića poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste uslijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Svečanom otvorenju 1048. Feste svetog Vlaha nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković s brojnim ministrima, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Branko Bačić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i drugi.

Sutra Dan Grada

Ranije danas održana je svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.

Sutra ujutro, na blagdan Sv. Vlaha, ujedno i Dan grada Dubrovnika, ispred katedrale služit će se koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a nakon toga će se u procesiji dubrovačkim ulicama nositi relikvije i barjaci župa koje štuju sv. Vlaha.

Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 9. veljače, održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, a nakon toga će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak.