U Brdovcu izglasan rekordni proračun od gotovo 100 milijuna kuna, oporbeni vijećnici napustili vijećnicu

Stalna poskupljenja životnih troškova dovela su i do korekcije ekonomske cijene u DV Videk, te je sada nova cijena 2.275 kuna

Vijećnici Općine Brdovec na 10. sjednici usvojili su jednoglasnom odlukom nazočnih vijećnika Proračun Općine Brdovec za narednu godinu. Očekuju se prihodi viši od 13 milijuna eura što je gotovo 100 milijuna kuna, a to je pak najveći proračun u povijesti Općine Brdovec. Prije glasovanja o prijedlogu Proračuna oporbeni vijećnici (HDZ, SKNL i jedan nezavisni vijećnik) napustili su vijećnicu te nisu željeli glasovati.

-Željeli smo dati svoj doprinos kvaliteti sjednice i proračuna kao jednog od najsloženijih dokumenata koji podupire velik broj programa. Još lani smo tražili tematsku sjednicu vezanu uz proračun sa svim odborima i udrugama, kako bi svi dali svoj doprinos jer iskustvo o realizaciji nam je loše proteklih godina. Ignoriran je širi konsenzus pa smo željeli poslati snažnu poruku kako je zadnji čas da se to promijeni- rekao je vijećnik HDZ-a Zdravko Lebo o razlozima napuštanja sjednice.

Ovo je potkrijepio i vijećnik Ilija Tokić (HDZ) izjavom u kojoj je naglasio da ne žele sudjelovati u potpori ad hock i last minute proračunu. Smatra da na naplatu dolazi loš rad načelnika i njegovih podupiratelja, a to se očituje o prebacivanju poskupljenja vrtića, komunalne naknade i komunalnog doprinosa na teret naših građana.

-U tome traže potporu oporbe, kao i kod nekontroliranog zaduživanja Općine, a ne i sudjelovanje oporbe u kreiranju programa. To nije dobro i ne želimo podržati jer smatramo da je to prevara birača- zaključio je Tokić.

Vijeće je usvojilo i promjene cijene komunalnog doprinosa te komunalne naknade. Tako se iznos komunalnog doprinosa s dosadašnje 34 kn/m3 diže na 67,81 kn/m3 (9,00 eura), dok je vrijednost boda komunalne naknade povećana sa 0,20 kn/m2 (0,02 eura/m2) mjesečno na 0,04 eura/m2 mjesečno.

Stalna poskupljenja životnih troškova dovela su i do korekcije ekonomske cijene u DV Videk. Nova cijena je 2.275,4 kuna, a Općina Brdovec će od sada sufinancirati prvo dijete sa 1.393,25 kuna, dok će roditelji plaćati 882,17 kuna. To je povećanje od 140 kuna za roditelje, a prilikom glasovanja o ovoj odluci oporbeni vijećnici također su napustili vijećnicu, a nezavisni Dražen Brnjas predložio je da se kemijska industrija poput Teve i Pfizera angažiraju na financiranju potreba mještana Brdovca, posebno u sferi dječjeg vrtića, što pak načelnik Alen Prelec nije želio ni komentirati.

-Mislim da smo donijeli dobra proračun, razvojan i socijalan. Pokrili smo sve što mislimo graditi i održavati za bolji standard građana, brinemo o svim ranjivim skupinama. Svi nisu i ne mogu biti zadovoljni. Oporba prigovara da nisu uključeni, a svi su pozvani na zajednički sastanak s ravnateljicom vrtića kako bi prodiskutirali povećanje cijene, a nitko, baš nitko od njih nije došao. Sada su napustili sjednicu kad je trebao glasovati o odluci. A svi znamo kako rastu cijene, pa je i vrtić sada skuplji 400 kuna nego je bio prije godinu dana. Do sada smo sva poskupljenja preuzimali na teret Općine Brdovec, sada više ne možemo. Odlučili smo da 65 posto plaća Općina, a 35 posto će plaćati roditelji. Meni je žao, ali proračun je ograničen i ne možemo izdvajati više nego je moguće- rekao je načelnik Općine Brdovec Alen Prelec.