Trideset godina 51. Samostane bojne Vrbovec

Do njenog raspuštanja kroz Bojnu su prošla 1.024 borca, među kojima su dvoje poginulih (Damir Rubenčić i Dubravko Smolec) te 11 ranjenih

Vrbovec i okolne općine, u organizaciji Grada Vrbovca i Hrvatskog časničkog zbora, počeli su obilježavati 30 godina ustroja i djelovanja 51. Samostalne bojne, koja je od 16. prosinca 1991., do srpnja 1992. godine djelovala na novljanskom ratištu, na području Operativne grupe Posavina-Novska.

Jedan od njenih ratnih zapovjednika brigadir u mirovini Branko Gačak tim povodom kaže:

-Taj smo jubilej počeli obilježavati izložbom fotografija, koju smo postavili ovoga vikenda u Dubravi. Ista se izložba, potom, seli u Gradec u subotu, a Vrbovčani će je moći pogledati tijekom listopada u Narodnoj knjižnici. Već ovaj petak i subotu pripremaju se dvije značajnije manifestacije:

-U petak u 18 sati pred spomen-obilježjem Hrvatska kocka u našem parku održat ćemo prigodnu komemoraciju, a u 18,30 sudjelovati u sv. misi zadušnici. Sutradan, već u 7 sati, iz središta Vrbovca prema Gornjoj Subockoj kraj Lipika kreće biciklistički maraton. Sudionici će na svom putu položiti vijence i zapaliti svijeće u čast poginulih suboraca i svih branitelja na svim važnijim mjestima –dodaje Gačak.

Također navodi i nekoliko podataka o samoj Bojni. Ona je Ukazom Predsjednika RH utemeljena 29. lipnja 1991. godine, mjesec dana kasnije ustrojeno je njeno Zapovjedništvo, a na bojište je upućena 16. prosinca te godine. Do njenog raspuštanja kroz Bojnu su prošla 1.024 borca, među kojima su dvoje poginulih (Damir Rubenčić i Dubravko Smolec) te 11 ranjenih.