Tomislav Tomašević: Zagrebu prijeti da se Donji grad pretvori u apartmansko naselje

Iznio je podatak da je od 2001. do 2011. smanjen broj stanovnika za 20 posto, a da je nakon potresa otišlo između 15 i 20 tisuća ljudi

Josip Regović/PIXSELL

Zastupnik u Gradskoj skupštini i kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević ustvrdio je ako Zagrebu prijeti da se Donji grad pretvori u apartmansko naselje.

– Zagrebu prijeti da se Donji grad pretvori u praznu spavaonicu, apartmansko naselje s obzirom na to da se dosta stanova pretvara u stanove za turiste. Grad i centar ne smiju postati turistički Disneyland koji će biti prazan od ljudi jer to nije dobro niti za turizam Zagreba, ustvrdio je te iznio podatak da je od 2001. do 2011. smanjen broj stanovnika za 20 posto, a da je nakon potresa otišlo između 15 i 20 tisuća ljudi.

Tomašević je rekao da će im jedan od glavnih prioriteta biti obnova javnih zgrada, prvenstveno vrtića, škola i zdravstvenih objekata, budući da postoji rok od 18 mjeseci do kada su na raspolaganju novčana sredstva iz europskog Fonda za solidarnost te izrazio zabrinutost što Gradska uprava kasni s projektnom dokumentacijom. Očekuje da se Fond za obnovu konačno ekipira, a najavio je i želi pojačati kapacitete Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva koje je danas više prepreka, nego pomoć vlasnicima zgrada u obnovi nakon potresa.

Također, Tomašević je upozorio i na problem tramvajske pruge vezano za oštećenja nakon potresa, jake vibracije i veliku buku te ocijenio da je potrebno privremeno, kao kratkoročno rješenje, prilagoditi brzinu tramvaja.