TOMISLAV TOMAŠEVIĆ, gradonačelnik Zagreba: Očekujem dobru suradnju s Vladom

Novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će se u četvrtak sastati s premijerom i ministrima te očekuje dobru suradnju s Vladom oko obnove Zagreba nakon potresa i stabilizacije gradskih financija
tomislav tomašević Patrik Macek/PIXSELL

Novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će se u četvrtak sastati s premijerom i ministrima te očekuje dobru suradnju s Vladom oko obnove Zagreba nakon potresa i stabilizacije gradskih financija.

-U četvrtak u 10 sati imat ćemo sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrima Zdravkom Marićem i Darkom Horvatom, a teme su financije i obnova Zagreba-izjavio je Tomašević nakon sastanka novoizabranih i potvrđenih župana s članovima Vlade.

-Situacija s gradskim financijama u Zagrebu nije dobra, ali je rješiva. Bavimo se rješenjima. Očekujemo dobru suradnju s Vladom-rekao je Tomašević.

Ponovio je i da je financijska situacija u Zagrebu posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti. 2019. godina završila je gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a 2020. godina s gubitkom od ‘samo’ 90 milijuna kuna”, uz covid pozajmicu Vlade koju treba vratiti i odgođena potraživanja od strane ZET-a, Holdinga i Voda. Tekuću 2021. godinu obilježili su “napucani troškovi zbog predizborne godine”, istaknuo je novi zagrebački gradonačelnik govoreći o potrebi stabilizacije gradskih financija.

Upitan za otvoreno pismo C.I.O.S Grupacije, specijalizirane za gospodarenje otpadom, koja je izrazila spremnost za pristupanje sporazumnom raskidu važećih ugovora, Tomašević je podsjetio da je još u predizbornoj kampanji najavio da će na reviziju svi veliki ugovori s privatnim poduzećima.

-Bilo da se radi o gospodarenju otpadom ili pročišćavanju otpadnih voda ili nekim drugim komunalnim uslugama, ugovore ćemo dati na reviziju i vidjeti što je tu dobro za Grad Zagreb a što nije. To će trajati neko vrijeme i sigurno nećemo donositi ishitrene odluke poručio je.

Tomašević je istaknuo i da se trenutačno bavi temama na razini sustava, a ne konkretnim poduzećima ili konkretnim slučajevima. Upitan za pregovore sa SDP-om oko formiranja gradske vlasti, rekao je kako tu ne očekuje nikakve probleme.

-Trenutno smo u fazi razgovora oko programskih ciljeva, a u drugoj fazi ćemo razgovarati o tehničkim stvarima kao što su pozicije unutar skupštine, predsjednici, potpredsjednici…-rekao je Tomašević.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika
Politika