Tomašević: Poskupljenje energenata velik udar na lokalnu samoupravu

Očekuje sastanke s Vladom

Zeljko Hladika/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako će poskupljenje energenata biti veliki udar na jedinice lokalne samouprave te dodao kako oko toga očekuje sastanke s Vladom.

Kao primjer je naveo kako bi se moguće veliko poskupljenje struje moglo odraziti na vodoopskrbu gdje bi samo trošak za pumpanje vode kroz cijevi u Zagrebu s 50 milijuna kuna godišnje mogao narasti za dodatnih 150 milijuna.

-Iz perspektive cijena to su veliki izazovi koji su pred svim jedinicama lokalne samouprave i tu ćemo morati imati koordinaciju s Vladom- rekao je gradonačelnik i dodao da su dosad imali određene sastanke s ministrima gospodarstva i financija.

Govoreći o energetskim uštedama odnosno HEP-ovom nalogu podružnicama da pripreme planove za potencijalnu redukcije struje s obzirom na to da će poskupljenja energenata biti veliki udar na njih, Tomašević je podsjetio kako je Zagreb među prvima u Hrvatskoj propisao najveću moguću temperaturu za hlađenje na 25 stupnjeva te ukinuo hlađenje preko noći.

Uz energetsku obnovu javnih zgrada, Grad će cijelu javnu rasvjetu zamijeniti štedljivijom LED rasvjetom u idućih nekoliko godina, najavio je. Također, s HEP-om su počeli razgovore o kasnijem paljenju i ranijem gašenju javne rasvjete, a budući da su sportski objekti, a pogotovo bazeni, također veliki potrošači energije, i tu se radi na mjerama uštede okviru postojećih propisa i standarda.

Zagreb, kako je proučio, želi biti lider u energetskoj obnovi na razini Hrvatske.

Govoreći o plinu, Tomašević je rekao kako se ide u novu plinsku godinu s novim pravilima i cijenama s obzirom na globalne okolnosti.