TOMAŠEVIĆ O STOPIRANJU JAVNE NABAVE: Obustavljene su kako bi se napravio prostor rebalansu proračuna

Pojasnio je da se obustava javne nabave do daljnjega odnosi na nove javne nabave gradske uprave, a ne na one gradskih poduzeća ili ustanova, pa će komunalne usluge najnormalnije funkcionirati

Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je da je uputu o obustavi javne nabave u Gradskoj upravi izdao zbog racionalizacije materijalnih troškova, kako bi se napravio prostor za rebalans gradskog proračuna.

– Očito je da ćemo imati rebalans gradskog proračuna, sasvim je izvjesno da se u ovom obliku taj proračun neće moći izvršiti…. Htjeli smo napraviti prostor za rebalans proračuna kojim će se isto tako revidirati plan javne nabave, kazao je Tomašević nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima u Banskim dvorima.

Istaknuo je da je nova gradska vlast, uvidom u troškove, uvidjela da u proračunu “itekako ima prostora za racionalizaciju, prije svega materijalnih troškova”. Istaknuo je da će bez obzira na rebalans, u proračunu biti novca kojim Grad Zagreb u iznosu od 20 posto treba pratiti financiranje obnove nakon potresa.

Pojasnio je da se obustava javne nabave do daljnjega odnosi na nove javne nabave gradske uprave, a ne na one gradskih poduzeća ili ustanova, pa će komunalne usluge najnormalnije funkcionirati. Najavio je da će od pročelnika zatražiti da predlože koji su to projekti i materijalni troškovi koji u ovom trenutku nisu toliko potrebni, kako bismo mogli stvoriti prostor za rebalans proračuna.

Upitan hoće li se zbog rebalansa građanima ukinuti ili poskupjeti neke usluge, Tomašević je kazao da neće.

– Građani se neće trebati odreći ničega, nećemo štedjeti na kvaliteti komunalnih i javnih usluga, predškolskom odgoju, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijali, poručio je Tomašević.