Redovna konferencija utorkom

Tomašević komentirao situaciju na Jakuševcu: Nije se tu ništa promijenilo u zadnje tri godine. Vlada nered koji moramo rješavati

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji utorkom komentirao je situaciju na Jakuševcu, istaknuvši da se po istoj građevinskoj dozvoli već deset godina radi projekt privremenog otplinjavanja na svim otvorenim plohama
tomislav tomašević Slavko Midžor/PIXSELL

Podsjetimo, iz udruge Ekologija grada, za 01Portal, rekli su kako je iz nalaza Državnog inspektorata neupitno da se od svibnja 2022. godine do studenog 2023. godine, dakle u periodu od 18 mjeseci odlagala ogromna količina otpada na Jakuševcu koja se nije smjela odlagati prema Zakonu o odlaganju otpada.

-Tu prvenstveno mislimo na biootpad kojeg je prema našim procjenama odloženo preko 50 tisuća tona. Isto tako i drobljeni glomazni otpad s već ranije spomenutog SOC-a na kojem se glomazni otpad samo drobi, bez da se izvlače bilo kakve reciklabilne sirovine- rekao je Josip Pavlović iz Ekologije grada za naš portal.

Dodao je da je i Državni inspektorat utvrdio da Podružnica Čistoća nije provodila testiranje vodonepropusnosti sustava procjednih voda, da se gradilo suprotno građevinskoj dozvoli i da su u stvari ova rješenja koja su danas izašla dokaz da su za odron i eksploziju koja je uzrokovala odron na Jakuševcu, a koji je završio tragičnom ozljedom zaposlenika Čistoće, neupitno odgovorno vodstvo Čistoće i gradska vlast jer su zbog njihovih postupaka i njihovih odluka, takve situacije tamo se i događale.

Tomašević: Deset godina ista praksa

Zagrebačko gradonačelnik danas je opovrgnuo da rješenja koja je izdao Državni inspektorat imaju bilo kakvu vezu s odronom.

-Ono što je Državni inspektorat utvrdio jest da taj projekt treba ili ukloniti ili se treba izmijeniti građevinska dozvola u koju bi se dodao projekt. Odlučili smo se za drugu opciju i dozvola će biti izmijenjena ovaj mjesec i to nema nikakve veze s odronom- kazao je.

-Deset godina ista praksa, nije se tu ništa promijenilo u zadnje tri godine. Vlada nered koji moramo rješavati. Mi to sada sređujemo jer to nije sredila ekipa prije nas- komentirao je.

 

Grad Zagreb
Izbor urednika
Politika