TKO ĆE PRVI: Moderna i Pfizer-BioNTech u utrci za Europu

Obje kompanije danas su od Europske unije zatražile hitno odobrenje, no na starom se kontinentu stvari ipak rade drukčije

Davor Puklavec/PIXSELL

Moderna i Pfizer-BioNTech u tijesnoj su utrci za korištenje njihovih cjepiva protiv covida-19 u Europi, nakon što su obje kompanije danas od Europske unije zatražile za hitno odobrenje, iako je ostalo nejasno može li ove godine početi primjena cjepiva.

Prijave Europskoj agenciji za lijekove došle su dan nakon što je Moderna zatražila hitnu upotrebu svoga cjepiva u SAD-u i više od tjedan dana nakon što su isto učinili Pfizer i BioNTech. Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin njemački partner BioNTech rekli su da bi se njihovo cjepivo moglo početi koristiti Europskoj uniji već ovaj mjesec.

– Možemo početi s dostavom u roku nekoliko sati nakon odobrenja. Stvaramo zalihe. I sve što imamo može biti distribuirano za nekoliko sati, rekao je Sierk Poetting, voditelj poslovanja u BioNTechu.

EMA je, međutim, odužila stvar rekavši da će najkasnije 29. prosinca ocijeniti Pfizerovo cjepivo, a do 12. siječnja cjepivo Moderne, no rok se može promijeniti. Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, najavila je da će konačno odobriti primjenu cjepiva nakon što to najprije učini EMA.