Puknula još jedna cijev

Svađa HEP-a i Grada dok pola Zagreba danima nema tople vode

Prema zadnjim informacijama kvar bi trebao biti saniran tek u srijedu
toplana trešnjevka Davor Puklavec/PIXSELL

Puknuće magistralnog cjevovoda, koji prolazi kroz područje HEP-ove Elektrane-toplane Zagreb na Trešnjevci, a zbog čega stanovnici zapadnog dijela Zagreba danima nemaju toplu vodu, još nije sanirano, a Grad i HEP se nabacuju odgovornošću te najavljuju istrage, piše Jutarnji list.

Ukratko, gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je do puknuća došlo zbog neopreznih građevinskih radova državne kompanije kojima je cijev oštećena. Iz HEP-a, pak, optužuju Grad, odnosno Vodoopskrbu i odvodnju, da nisu na vrijeme zatvorili magistralni cjevovod, a zbog čega je postrojenje poplavljeno, pretrpjelo značajnu štetu i, na kraju, oduljilo sanaciju. Za to vrijeme, stanovnici zapadnog dijela Zagreba nemaju toplu vodu, a prema zadnjim informacijama kvar bi trebao biti saniran tek u srijedu.

– Razlog propuštanja magistralnog cjevovoda utvrdit će istraga, koja je u tijeku, i bilo kakvo iznošenje podataka predstavljalo bi ometanje istrage, odgovorili su za Jutarnji iz HEP-a podastirući fotografije koje pokazuju njihova poplavljena postrojenja.

Iz Grada pak navode da su “interventne ekipe Vodoopskrbe i odvodnja po prijavi od strane HEP – Toplinarstvo bile na lokaciji u roku od 15 minuta te pokrenule postupak zatvaranja dotoka vode”. Pritom, navode, voda se mora postepeno zatvarati da ne bi došlo do naglog rasta tlaka u ostatku cjevovoda, a samim time i do pucanja cijevi.

Ono što je zasad poznato jest da su na lokaciji Elektrane-toplane Zagreb u tijeku bili završni radovi na izgradnji novog kombi-kogeneracijskog bloka za proizvodnju električne i toplinske energije, snage 150 MWe i 114 MWt te gradnji nove poslovne zgrade. Do puštanja vode došlo je u petak, 12. svibnja u 14:22 sati, a HEP Proizvodnja je od Vodoopskrbe zatražila hitnu intervenciju. Iz HEP-a tvrde da su vatrogasci stigli na intervenciju sedam minuta od poziva HEP Proizvodnje, a da su radnici Vodoopskrbe zatvorili magistralnu cijev tek u 15.30 sati, zbog čega je vatrogasna služba sve do ponoći pumpama izvlačila vodu iz postrojenja. Međutim, iz HEP-a ne navode kako je došlo do puštanja vode, odnosno jesu li radnici HEP-a uslijed građevinskih radova slučajno probili cijev, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

Aktualno
Grad Zagreb